Gazdaság

Grandiózus, 2,8 milliárd forintos kampányt indít a kormány az állampapír-vásárlás ösztönzésére

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI

A banki megtakarítások megadóztatásán kívül 2,8 milliárd forintos kommunikációs kampánnyal is arra akarja rávenni az Orbán-kormány a lakosságot, hogy vegyenek minél több állampapírt, és finanszírozzák a rendszer működését – szúrta ki az Mfor.hu a költségvetési törvényhez csatolt fejezeti indoklásból. A kampányelőirányzat egyébként az ideinél 300 millió forinttal, a tavalyinál 400 millió forinttal magasabb összeg. Vagyis úgy tűnik, minden eszközt bevet a kormány annak érdekében, hogy a lakosság még több állampapírt vásároljon.

Holott a hosszú futamidejű, inflációkövető, magasabb kamatozású lakossági állampapír-állomány arányának növekedése is jelentős szerepet játszik abban, hogy 2024-ben százmilliárdokkal fizethet többet az állam kamatokra, mint 2023-ban. Az adósságkezelés nettó kamatköltsége 2024-ben így 2705 milliárd forint forintot tesz ki, ami a 2023. évi módosított előirányzathoz képest 631 milliárd forint növekedést jelent – derül ki a portál által átnézett dokumentumból.

A kamatkiadások emelkedésében a Pénzügyminisztérium szerint szerepet játszik az államadósság szerkezetváltozása, vagyis a magasabb lakossági állampapír-állomány növekvő kamatköltsége. Mintegy 10 évvel ezelőtt, 2013-ban az adósságkezelés nettó kamatköltsége még 1226 milliárd forint volt – innen jutottak el a 2705 milliárd forintos szintre. Az új célkitűzés szerint 2023-ban a lakossági állampapírok állománynak 20-25 százalék közötti arányt kell elérnie a teljes adósságon belül.

Kapcsolódó
A posta vállon veregeti magát, már 1050 milliárd feletti a náluk vásárolt állampapír
A teljes lakossági állomány több mint tizedét kezelik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik