Gazdaság

A posta vállon veregeti magát, már 1050 milliárd feletti a náluk vásárolt állampapír

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A Magyar Posta Zrt. MTI OTS közleménye szerint mára már több mint 1050 milliárd forint értékű állampapír-megtakarítási állományt kezel az állami cég. Ez a 2023. április havi teljes lakossági (forint) állampapír-állomány (amely mintegy 9000 milliárd forint volt) több mint 11 százaléka. Úgy vélik, az elmúlt időszak kiváló értékesítési teljesítményének és a lakosság fokozott érdeklődésének köszönhető a siker.

A posta 1995. április 1-én kezdte meg lakossági magyar állampapír-értékesítési tevékenységét, jelenleg kétféle nyomdai állampapír érhető el náluk, valamint értékpapírszámlát is lehet nyitni a postán. Nyomdai állampapírral rendelkező ügyfeleik száma több mint 200 ezer, és mintegy 62 ezer ügyfélnek van a postán értékpapírszámlája. Az értékpapírszámlán az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír a legkedveltebb az ügyfelek körében, míg a nyomdai lakossági magyar állampapírok közül jelenleg az 1 éves Kincstári Takarékjegy a legnépszerűbb.

Arra is kitérnek, hogy az állampapírokkal elért kamatjövedelem 2023. július 1. után is mentes marad a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól is. Nem úgy, mint a többi megtakarítás kamata, amelyekre (a kamatadóval együtt) összesen már 28 százalékos lesz az elvonás.

Kapcsolódó
Viszi a pénzünket az új adó: mikor kell fizetnünk és mikor nem?
Az újabb adóteher és előírások legfontosabb kérdéseit vesszük végig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik