Gazdaság

Júliustól jöhet az ingyenes készpénzfelvétel a boltokban, a bankok már készülnek

Csanádi Márton / 24.hu
Csanádi Márton / 24.hu
A bankok már gőzerővel készülnek a bolti készpénzfelvételre. Ha csak rajtuk múlik, az szinte biztos, hogy minden magyar bankkártyás felvehet majd havonta kétszer maximum 40 ezer forintot a boltok kasszáiban is ingyen. A kérdés csak az, hogy a kereskedők ezt meg fogják-e engedni.

Júliustól új világ jön a boltokban: valószínűleg elindul az ingyenes készpénzfevétel a bankkártyások számára. Gőzerővel készülnek már a bankok a startra, még azok is, amelyek a Bank360.hu diplomatikusan csak annyit válaszoltak: amíg a jogszabály nem lép hatályba, nem nyilatkoznak róla, azt követően viszont maradéktalanul meg fognak felelni neki.

A bankoknak a kártyás ügyfeleik számára biztosítaniuk kell, hogy havonta legfeljebb két alkalommal ingyen vehessenek fel készpénzt a boltok pénztáraiban is. Az ingyenes készpénzfelvétel limitje a két alkalom során összesen maximum 40 ezer forint. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a kereskedő készpénzfelvétel esetén nem csupán a megvásárolt áru értékét, de a kasszából felvett készpénz értékét is zárolja a bankkártyán, a vásárló pedig az áru mellett néhány bankjeggyel együtt távozhat a boltból.

Csak az OTP-nek van ilyen egyelőre

Magyarországon egyelőre egyetlen bank, az OTP nyújt ilyen szolgáltatást a Mastercard típusú betéti kártyával rendelkező klienseknek a Penny üzleteiben. Az az ügyfél vehet fel maximum 20 ezer forintot egy összegben a pénztárból, aki legalább 3 ezer forintot költ el a boltban.

A többi bank a tervezett határidőre biztosítja majd a szolgáltatást, ezt nyilatkozta egyebek között a K&H Bank, az MBH Bank (korábban MKB és Takarékbank), a Raiffeisen és az Erste is, ahol már folynak az előkészületek a szolgáltatás bevezetésére, bár a rendelet még nem jelent meg a Magyar Közlönyben. „A bankoknak kibocsátói, azaz kártya oldalon kell biztosítani, hogy a lakossági betéti kártyás ügyfelek részére a készpénzátvételi tranzakció elérhető legyen, és az az adott összegig/darabszámban ingyenesen történhessen. Ez kiegészítése lesz a 150 ezer forintos ATM készpénzfelvételnek” – magyarázta a CIB Bank szakértője a rendelettervezet kapcsán.

A CIB Banknál is jelenleg azon dolgoznak, hogy a tervezett határidőre minden lakossági bankkártyára bevezessék a szolgáltatást, van azonban egy bökkenő. Ha a bankok be is vezetik a lehetőséget, akkor sem biztos, hogy a kereskedők adnak majd készpénzt a kártyás vásárlóknak.

Az elfogadóhelyről nem tudunk nyilatkozni, jelenleg arról sincs információnk, hogy a magyar piacon mely elfogadóhelynél lesz elérhető ez a szolgáltatás

– tették hozzá a CIB Banknál a Bank360.hu kérdésére.

Az UniCredit Bank is 2023 júliusától biztosítja ügyfelei részére, hogy az általa kibocsátott bankkártyákkal igénybe vehessék a cash-back szolgáltatást. Az ehhez kapcsolódó fejlesztéseket elvégezték, de a szolgáltatás még nem éles, a kondícióit sem publikálták. „Bankkártya-elfogadói szempontból is szorosan figyelemmel kísértük a szabályozáshoz kapcsolódó egyeztetéseket, a szolgáltatás elindításához mindenekelőtt a kereskedő partnereink körében felmerülő ezirányú igényeket vesszük figyelembe” – tették hozzá a hitelintézet szakértői.

Marjai János / 24.hu

Sok problémát megoldana, főleg vidéken

A jogszabályokból egyelőre nem olvasható ki, hogy azoknak a kereskedőknek, aki elfogadják a bankkártyát a vásárlások során, a készpénzkifizetést vagy cash-back szolgáltatást is kötelezően nyújtaniuk kell majd. Egyelőre úgy tűnik, önkéntes alapon engedélyezhetik ezt. A Penny jelenleg  egyetlen bank ügyfeleinek nyújt ilyen szolgáltatást, nem világos az sem, hogy innentől kezdve minden bankkártyásnak lehetővé kell-e tenniük, hogy kérjenek némi készpénzt visszajáróként.

Az biztos, hogy vidéken, kisebb településeken, ahol nincs ATM, hasznos lehet egy ilyen szolgáltatás a boltokban. Márpedig ilyen térségek vannak, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) januárban kiadott rendeletének is ez az egyik célja, hogy javítsa az ATM-ekkel történő ellátottságot az országban, miután a Covid-járvány óta a magyarországi bankok több száz készpénz-automatát leszereltek, és a fiókok száma is folyamatosan csökken. Jelenleg a felmérések alapján a bankoknak várhatóan több száz ATM-et kell ismét beüzemelniük a következő másfél-két évben. A kisebb településeken lakók életét tovább nehezíti, hogy a postákat is bezárják, ahol eddig szintén lehetett készpénzt felvenni bankkártyával.

A többségnek nem kell ennyi készpénz

Az átlagos ügyfél egyébként az MNB statisztikái szerint még mindig nem használja ki a havi 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvételi limitet, amelyet már kilenc éve vezettek be, és azóta sem emeltek. Tavaly körülbelül 10 alkalommal vettek fel egy átlagos bankkártyával készpénzt a statisztikák szerint, ami bőven elmarad a havi kettőtől, és egy ilyen tranzakció átlagos értéke nem érte el a 105 ezer forintot.

A kártyás vásárlások értéke folyamatosan nő, és már a másfélszerese a készpénzfelvételnek, vagyis a bankkártyát használók nem szeretnek készpénzzel fizetni.

Kovács Tamás / MTI

Ugyanakkor vannak olyan helyzetek, amikor még mindig elvárják a készpénzes fizetést, és jól jöhet néhány tízezer forint a banki ügyfélnek. Kérdés, hogy az ilyen ritka helyzetekre megéri-e a kereskedőknek bevezetni a készpénzkifizetési szolgáltatást. Az is kérdés, hogy mely kereskedők fogják ezt alkalmazni, a hipermarketekben, nagyobb szupermarketek mellett például gyakran működik ATM is, a kisebb forgalmú boltok pedig nem biztos, hogy komolyabb versenyelőnyt látnak majd abban, ha a vevők elviszik a kassza egyébként sem túl nagy készpénztartalmát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik