Gazdaság

Sztrájkig is elmennének a győri autóipari beszállítóval szemben

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Akár a sztrájkig is hajlandó elmenni a Vasas szakszervezet, ha nem sikerül béremelési megállapodást kötni a győri telephelyű német autóipari beszállító WKW Hungária Kft.-vel. A Vasas Szakszervezeti Szövetség kedden kiadott közleménye szerint a cég április 1-vel egyoldalú béremelést hajtott végre, amely azonban az ott dolgozók nagy többségénél meg sem közelítette az infláció mértékét. Azt írták, a helyi Vasas alapszervezet tárgyalásokat kezdeményezett, hogy a reálbérek értéke ne csökkenjen, ez azonban a „munkáltató elzárkózó magatartása miatt” nem vezetett eredményre. Hozzátették:

A dolgozók most mindenkinek, egységesen bruttó 40.000 forintos emelést követelnek január 1-jéig visszamenőleg, követelésük komolyságát pedig sztrájkbizottság megalakításával támasztották alá.

A közlemény szerint a Vasas Szakszervezeti Szövetség bízik a bérek tárgyalásos úton történő rendezésében, de nem riadnak vissza a „nyomásgyakorlástól” sem.

László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke a 24.hu kérdésre így fogalmazott:

Ha odáig jutnunk, hogy nem sikerül megállapodni, sztrájk is lehetséges.

Hozzátette, a sztrájk nem cél, hanem eszköz a szakszervezet kezében, és továbbra is bíznak a megegyezés lehetőségében.

A német hátterű cég a WKW Group leányvállalata. Az anyavállalatnak Magyarországon kívül az Egyesült Államokban, Kínában, Németországban, Franciaországban és Tunéziában van még telephelye a társaság honlapja szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik