Gazdaság

Teljes munkabeszüntetés: két napja áll egy multicég hazai gyára

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Az Arconic-Köfém székesfehérvári gyárában vasárnap reggel 6 órától határozatlan idejű sztrájkot hirdettek. Már második napja áll a termelés, mivel a dolgozók béremelést követelnek.

„Ma már második napja teljesen leállt a gyártás, egyetlen darab termék sem készül, csak a legszükségesebb, felügyeleti jellegű tevékenységet végzik el a dolgozók” – mondta telexnek Székely Tamás, (képünkön) a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetség (VDSZ) elnöke.

A munkabeszüntetés oka, hogy a munkáltató nem volt hajlandó a dolgozók által követelt további 5,5 százalékos bérkiegészítésre. Az eredménytelen bértárgyalás után május 23-án a dolgozók már tartottak egy kétórás figyelmeztető sztrájkot, akkor még Székely Tamás látott reményt a munkabéke visszaállítására és a megállapodásra, azóta viszont szerinte a magyar menedzsment hátralépett kettőt.

„A munkáltató elzárkózott, érdemi válaszokat sem kaptunk. Nincs tárgyalás, most kezdődik a pszichológiai hadviselés, mindenkinek komoly kihívás, a munkáltató nem gondolta komolyan, hogy határozatlan idejű sztrájk lesz, a dolgozók viszont kitartanak” – értékelt. A portál megkeresésére az Arconic-Köfém vezetése viszont azt közölte, hogy továbbra is folynak az egyeztetések a szakszervezettel.

A VDSZ honlapja szerint hidegen hagyta a céget, hogy a magas infláció, és a megnövekedett megélhetési költségek veszélyeztetik a nehéz fizikai munkát végző dolgozók megélhetését. Annak ellenére sem mozdult el rugalmatlan álláspontjától a munkáltató, hogy kiderült: épp a figyelmezető sztrájk ideje alatt döntött úgy az Arconic-Köfém Kft. tulajdonosa, hogy a cég 12 milliárd forintos, azaz kb. 35 millió dolláros adózott nyereségét kiviszi az országból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik