Gazdaság

Brutálisan veszteséges volt a jegybank

Fülöp dániel / 24.hu
Fülöp dániel / 24.hu

Történelmi rekordot jelentő, 402 milliárd forint veszteséggel zárta a 2022-es évet a jegybank – derül ki a jegybank most közzétett beszámolójából.

A brutális veszteséget a kamatkiadások okozták, a forintban elszámolt kamatkiadások 1,2 billió forintra rúgtak tavaly – 2021-ben az összeg csak 207 milliárd forint volt. A deviza elszámolású kamatkiadások összege 381 milliárd forint volt. Ezzel szemben a kamatbevételek alig nőttek a megelőző évhez képest, forint eszközökön 137 milliárdról 221 milliárdra, a deviza eszközökön 204 milliárdról 287 milliárdra – írta a hvg.hu, amely szerint a brutális kamatveszteség nem meglepő. A jegybank tavaly ugyanis kamatemelési ciklusban volt, az alapkamatot szeptemberben 13 százalékra emelte, októberben pedig az egynapos betéti eszköz élesítésével 18 százalékos irányadó kamatot vezetett be. Vagyis a jegybank ekkora kamatokat fizetett az után a több ezer milliárd forint után, amit a bankrendszer tagjai kötelező tartalékként, illetve a fölös likviditás lekötése érdekében a betéti eszközökben a jegybankban parkoltatott.

Az MNB eredményét a forint árfolyamának 2022-ben, különösen ősszel bemutatott mélyrepülése javította valamelyest. A deviza-árfolyamváltozásokon a jegybanknak 806 milliárd forint nyeresége keletkezett, míg csak 8,6 milliárd forint vesztesége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik