Gazdaság

Szijjártóék nagyra nyitották az ajtót az oroszok legbensőbb szövetségese előtt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A schengeni övezetbe kiállított vízumok statisztikái alapján úgy tűnik Magyarország jelenti az egyik fő kaput az EU-ba érkező belarusz állampolgárok számára – olvasható a G7.hu cikkében.

A vízumkérelmek fele csupán három országból érkezett: Oroszországból, Kínából és Indiából. a háború ellenére az oroszországi nagykövetségeken állítják ki továbbra is a legtöbb schengeni vízumot. A vízumadatokból kiindulva ma is 1,5 millió orosz állampolgárnak van érvényes schengeni vízuma, ami a teljes lakosság egy százaléka. Ez magas számnak mondható a lakossághoz képest.

Az orosznál is többen rendelkeznek schengeni vízummal Belaruszban, közel 300 ezren. Az erősen orosz befolyás alá került országban a lakosok 3,1 százaléka rendelkezik uniós belépési engedéllyel a portál becslése szerint.

Mivel Ukrajna tavaly februári lerohanása óta a magyar kormány az EU-tagok közül egyedül visz oroszbarát külpolitikai irányvonalat, azt gondolhatnánk, hogy ez a sikeres vízumkérelmek számában is megmutatkozik, de a jelek szerint nincs ilyen összefüggés: a schengeni országok által kibocsátott vízumok száma 18 százalékkal nőtt 2022-ben, a magyaroké viszont 29 százalékkal csökkent.

Ha az orosz vízumokban nem is tölt be lényeges szerepet Magyarország, az Aljakszandr Lukasenka által vezetett, az emberi és demokratikus jogokat erősen korlátozó belarusz rezsim külkapcsolatiban sikerül fontos szerepet vállalni. A háború közepén a Szijjártó Péter-féle külügy éppen oktatási együttműködést köt az országgal – szembemenve az európai szövetségeseinkkel.

Szintén a szoros kapcsolatot mutatja, hogy a nemrég egyedül Magyarország nem írta alá a belarusz emberi jogi helyzetet elítélő uniós közleményt, mindeközben pedig igyekszik szorosabbra vonni az üzleti kapcsolatokat.

Mindezt úgy, hogy Belarusz olyan államszövetséget alkot Oroszországgal, hogy egyre inkább megkérdőjeleződik a függetlensége. A szoros orosz szövetség amúgy is egyértelmű, hiszen tavaly februárban Belarusz területéről indulva rohanta le az orosz hadsereg Észak-Ukrajnát, majd miután csúfos vereséget szenvedett, a télen a mozgósított orosz katonák egy része az országban kapott kiképzést.

2018-2019-ben még csak a Belaruszban kiadott schengeni vízumok egy százalékát adta ki a magyar nagykövetség, 2021-ben már 13 ezer vízummal 23 százalékra nőtt ez az arány. Tavaly néhány százzal ezt még sikerült emelni is, ez akkor 11 százalékhoz volt elegendő. Erősen feltételezhető, hogy az ellenzéki mozgalmakat támogató Lengyelország követségein mások kérnek vízumot, mint a kormánnyal barátkozó Magyarországtól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik