Gazdaság

„Orbánhoz és Putyinhoz köthető szervezetek” miatt vizsgálódik a francia parlament

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Marine Le Pen francia radikális politikus kampányát a gyanú szerint több orosz oligarcha, valamint a magyar kormányhoz köthető MKB Bank is hitellel támogatta – írja az euronews.hu.

Parlamenti vizsgálat indult Franciaországban Marine Le Pen és szélsőjobboldali pártja a Nemzeti Tömörülés ellen. A független testület azt próbálja kideríteni, hogy Le Penék kapcsolatban állnak-e Moszkvával, illetve kaptak-e pénzeket Vlagyimir Putyinhoz vagy Orbán Viktorhoz köthető szervezetektől – olvasható a portálon.

A vizsgálat középpontjában egy 9,4 millió eurós hitel áll, melyet egy cseh-orosz bank folyósított a Nemzeti Tömörülésnek, és amelyet még nem fizetett vissza. A politikus boszorkányüldözésnek nevezte az eljárást.

A politikus már a tavalyi francia választások előtt is kapott pénzt a Mészáros Lőrinc érdekeltségéhez tartozó MKB Banktól. Marine Le Pen 2021 októberében járt Orbán Viktornál a Karmelita kolostorban, Amikor a francia RTL rákérdezett, a magyar miniszterelnök segített-e hitelhez jutni, a párt hivatalosan nem adott választ, egy névtelenséget kérő forrás pedig csak annyit mondott, volt közvetítő, de nem politikus. Ezt követően március elején derült fény arra, hogy magyar bank adott 10,6 millió euró (mostani árfolyamon 4,1 milliárd forint) hitelt Marine Le Pen elnöki kampányára. A hvg.hu a francia elnökjelöltek közzétett vagyonnyilatkozatában szúrta ki, hogy az MKB adta a pénzt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik