Szecsődi Balázs / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Gazdaság

Nagyon aggasztónak találja a magyar gazdaság helyzetét az EU

Kiadta az Európai Bizottság az országspecifikus ajánlásait, amely szerint az európai gazdaság nagyon jó formában van a kihívások ellenére, ugyanakkor a magyar gazdaság aggasztó állapotban van.

– Magyarországon jelenleg egyensúlyhiány tapasztalható az államháztartásban. A kockázatok lefelé billennek, és a jövőben túlzott mértékű egyensúlyhiány alakulhat ki, ha nem tesznek sürgős szakpolitikai intézkedéseket – mondta sajtótájékoztatóján Paolo Gentiloni az Európai Bizottság gazdaságpolitikai biztosa a hvg.hu tudósítása szerint.

Magyarország esetében négy pontban összegezték a hiányosságokat és a szükséges lépéseket. Ezek a következők:

  • Az érvényben lévő energiatámogatási intézkedéseket 2023 végéig meg kell szüntetnie Magyarországnak az államháztartási hiány csökkentése érdekében. Szintén fontos a hatósági ár- és kamatplafonok fokozatos megszüntetése és célzott támogatási intézkedések a lakásszektorban az alacsony jövedelmű háztartások számára.
  • Sürgősen teljesíteni kell a bírói függetlenség erősítésével és az Unió pénzügyi érdekeinek védelmével kapcsolatosan megkövetelt mérföldköveket és célokat annak érdekében, hogy lehetővé váljon az Unió helyreállítási és rugalmassági tervének gyors és folyamatos végrehajtása.
  • Előírták a szociális segélyrendszer megfelelőségének javítását, ideértve a munkanélküli ellátásokat is. Az, hogy Magyarországon mindössze három hónapig jár álláskeresési járadék, régóta szúrja a Bizottság szemét, évről évre bekerül az országajánlások közé is, hogy ezen a helyzeten változtatnia kellene a kormánynak – emlékeztet a hvg.hu. Továbbá el kell kerülni az az egyes vállalatok számára indokolatlan előnyt vagy hátrányt biztosító, személyre szabott jogszabályok, valamint a sürgősségi intézkedések alkalmazását, összhangban az egységes piac és a jogállamiság elveivel.
  • A fosszilis tüzelőanyagoktól való általános függőség csökkentése a megújuló energiaforrások, köztük a szélenergia, a geotermikus és a fenntartható biometán elterjedésének felgyorsításával. Javítani kell az energiahatékonyságot, különösen az épületekben, és további erőfeszítéseket kell tenni a teljes gázfogyasztás csökkentésére.

(A nyitóképen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Paolo Gentiloni akkor még olasz kormányfőként az Európai Unió máltai nem hivatalos csúcsértekezletén Vallettában 2017. február 3-án.)

Ajánlott videó