Mohos Márton / 24.hu
Gazdaság

Elképesztő számok az MVM-től, nyoma nincs a 180 ezres családtámogatásnak

Háromszorosra nőtt földgáz-árbevétel, eladott párnagáz, kétszeresére ugró villamosenergia-kereskedelem és elképesztően nagy számok – így néz ki az MVM Zrt. 2022-es beszámolója. Az is kiderül belőle, hogy mennyivel nőtt az állami óriás megsegítése a megugró energiaköltségek miatt: az MVM a könyvelése szerint családonként 140 ezer forintnak megfelelő támogatást kapott az államtól, vagyis az adófizetőktől – írja az átlátszó.hu.

Az MVM május 31-i határidő előtt közzétette a 2022-es évre vonatkozó konszolidált beszámolóját. A dokumentumban a főbb számok a következőek:

  • Az állami energiacég tavaly 121 milliárdot keresett a párnagáz eladásán.
  • A földgáz-értékesítés bevétele 5100 milliárd forintra nőtt a korábbi 1684 milliárdról
  • A villamosenergia-kereskedelem bevétele 1800 milliárdra nőtt a korábbi 719 milliárdról
  • A beszámoló szerint tehát hiába csökkent a fogyasztás, a bevételnövekedést ez sem fékezte.

A portál szerint a dokumentumból az is kiderül, hogy

az MVM 2022-ben „rezsivédelmi támogatás” címen 476 milliárd forint támogatást kapott az államtól.

További 56 milliárdot kapott az állami cég rendszerbiztonsági szolgáltatás ellentételezésére, távhőszolgáltatás működésére pedig 11,5 milliárdot. Ez összesen 543 milliárd forint állami segítséget jelenet.

Vagyis adóforintokból ennyivel támogatta meg a kormány az MVM-et.

Ez az összeg – 4,1 millió családdal számolva – családonként 140 ezer forintot jelent.

Az MVM számai tehát cáfolják a kormányt, ami a mai napig azzal hitegeti az embereket, hogy „A rezsicsökkentés havonta 181 ezer forintos támogatást jelent minden magyar családnak az átlagfogyasztás mértékéig.” Hiszen bár nem közvetlenül, a havi számlákon keresztül, hanem közvetve, az állami támogatás révén igenis fizetnek az MVM-nek.

Hatalmas tartozások

A beszámoló szerint mintegy 3400 milliárd forintot tesz ki a „Pénzügyi kötelezettségek összesen” sor, ami az előző évhez képest 1200 milliárd forinttal nőtt. Tartoznak a szállítóknak is: a „Szállítói és egyéb nem származékos pénzügyi kötelezettségek” 1100 milliárd forintra rúgnak.

A beszámoló érdekessége, hogy az MVM a „gázkereskedelemhez tartozó pénzügyi kockázatainak csökkentése” érdekében származékos földgáz tömegáru swap ügyleteket köt és azok egy részét cash-flow fedezeti kapcsolatba vonja. Ezeknek a fedezeti ügyleteknek a valós értéke 103,41 milliárd forint és 427,6 milliárd  forint. Az utóbbi üzlet lényegesebb pontja, hogy a „fedezeti stratégia” eredményeként 2022. év végéig:

2023-ra vonatkozóan az összes vételi swap ügylet 60%-a és az összes eladási swap ügyletet 68%-a 86, illetve 118 EUR/MWh átlagáron van.
Ez a jelenlegi piaci ár több mint háromszorosa. Ugyanis a holland gáztőzsdei ár, a TTF 30-50 euró/MWh ár között mozog év eleje óta.

Ez a tétel egyben indokolja azt is, hogy a társaság miért adta rendkívül drágán a gázt számos vállalkozásnak és önkormányzatnak.

Az MVM-csoport összességében nyereséggel zárta a tavalyi évet.

Nettó árbevételük a 2021-es 2700 milliárddal szemben 2022-ben 7600 milliárd volt, a haszon (adózott eredmény) pedig 72,7 milliárd lett az előző évi 1 milliárdos veszteség után.

Ajánlott videó