Gazdaság

EU-pénzek: leállt a rendszer, kútba eshet Navracsics reménye

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Hiába küldené ki a számlákat a magyar kormány Brüsszelbe, az EU továbbra sem utalna, amíg nem sikerül minden vitás kérdést lezárni – mondta a Világgazdaságnak Essősy Zsombor, a Magyarok a Piacon Klub elnöke, aki megerősítette: kivárás jellemzi a magyar intézményrendszert, leghamarabb jövőre jöhetnek uniós források, ugyanakkor lesz egy kisebb forrásvesztés a gyermekvédelmi törvény miatt.

Miközben Navracsics Tibor területfejlesztésért felelős miniszter szinte heti rendszerességgel jár tárgyalni Brüsszelbe, és a magyar kormányban is azt ígérik, hogy hamarosan megnyílhatnak az uniós pénzcsapok, teljesen leállt a magyar fejlesztési intézményrendszer. Most mindenki kivár – erősítette meg a portálnak Essősy Zsombor, a Magyarok a Piacon Klub elnöke, miután a Széchenyi-terv Plusz információs portálon hónapok óta nem jelennek meg új pályázati felhívások, ahogy december óta a támogatott projektek listája is nagyon ritkán bővül.

Pedig 2022 végén javában zajlott a pályázati gőzhenger, települési önkormányzatok fejlesztéseinek támogatására életre hívott TOP plusz programban volt olyan hét, amikor több mint négyszáz nyertest hirdettek ki. A Ginop plusz-felhívások megjelenést ekkor még Essősy Zsombor idén február–március környékére várta, ehhez képest már most legalább féléves csúszással számol, szerinte szeptember–október előtt erre nincs esély. Ami viszont azt jelenti, hogy a gazdaság fejlesztését célzó operatív programban

a vállalatok leghamarabb év végén, jövő év elején adhatják be a pályázataikat, tehát 2024 tavasza előtt nem jutnak forráshoz.

Annak ellenére, hogy a kormány tervei szerint már a következő hónapban kiküldenék a számlákat Brüsszelbe, Essősy szerint továbbra sem jönne utalás. Sőt, nem zárja ki, hogy benne van a pakliban egy 3-5 százalékos forrásvesztés a gyermekvédelmi törvény miatt.

A héten Navracsics Tibor Brüsszelben egyeztetett Johannes Hahn költségvetésért felelős EU-biztossal, a tárcavezető azt mondta, amit célként tűztek ki tavaly nyáron, hogy ne veszítsünk forrást, az teljesült. Mindenesetre a miniszter optimizmusát erősen árnyalja, hogy a bizottság a tavalyi megegyezés óta újabb és újabb feltételeket állít.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik