Gazdaság europoli

Az EU-n belül is kirívóan gyenge lett a magyar GDP-adat

Csanádi Márton / 24.hu
Csanádi Márton / 24.hu
Az előző negyedévhez mért növekedés tekintetében hátulról a negyedik, éves bázison pedig a második legrosszabb volt a magyar növekedési adat az EU-ban az első negyedévben. Emellett Magyarország azon kevés ország közt van a kontinensen, ahol recesszió van, és idehaza tart az egyik leghosszabb ideje a recesszió. Sovány vigasz, hogy van, ahol még nálunk is rosszabb a helyzet – értékelnek a portfolio.hu összegzésében.

Közzétette az Eurostat az európai országok növekedési adatait 2023 első negyedévéből. A ranglistán Magyarország kifejezetten rosszul szerepel, az előző negyedévhez viszonyítva a magyar növekedés a negyedik legrosszabb volt. Magyarországon negyedéves bázison 0,2%-ot esett a GDP, ennél nagyobb negyedéves visszaesést Ausztria (-0,3%), Hollandia (-0,7%) és Litvánia (-3%) produkált – idézi a portál.

Fontos elmondani, hogy néhány ország (például Észtország, Görögország, Horvátország) adatait még nem tették közzé, úgyhogy ez a rangsor még nem végleges. Egy-két helyet tehát még javíthatunk, de sokkal biztosan nem kerülünk feljebb a rangsorban. Észtország nagy eséllyel mögénk kerül, a balti országok különösen megszenvedték az energiaválságot.

Negyedéves bázison a legnagyobb növekedést Lengyelország érte el, 3,9%-kal nőtt a gazdaság az első negyedévben. Jelentős bővülést mutatott még Portugália is, ahol 1,6% felett volt a növekedés, rajtuk kívül csak Finnország ért el 1% feletti növekedést. Ami a nagygazdaságokat illeti, Németország negyedéves szinten stagnált, Franciaország 0,2%-kal nőtt, Olaszország és Spanyolország fél százalékkal tudott növekedni.

Magyarországon kívül csak egyetlen ország van recesszióban

A litván helyzet sokkal rosszabb, mint a magyar: ők az idei első negyedéves 3%-os visszaesés előtt a tavalyi negyedik negyedévben is már fél százalékot estek. Mindazonáltal a magyar recesszió hosszabban tart, idehaza ez már a harmadik negyedév, amikor esett a gazdaság: 2022 harmadik negyedévében 0,8, a negyedikben 0,6%, most pedig 0,2%-os volt a visszaesés.

Az előző év azonos időszakához képest még rosszabbul fest a helyzet magyar szempontból, az éves bázisú növekedésben Magyarország hátulról a második helyen van, egyedül Litvánia van mögöttünk, de ők nagyon.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik