Gazdaság

A Richter-vezér szerint méltánytalan a gyógyszergyárakra kivetett extraprofitadó

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

Méltánytalannak és erkölcsileg is problémásnak nevezte a magyarországi gyógyszergyárakra kivetett extraprofitadót Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. Igazgatóságának elnöke a társaság negyedéves eredményeit közlő sajtótájékoztatón – írta a Növekedés.hu.

  • A Richter Gedeon adózott eredménye az első negyedévben 39,2 milliárd forintra emelkedett (+5,8 százalék).
  • A konszolidált árbevétel 209,7 milliárd forint volt, ebből
  • a gyógyszergyári szegmens 178 milliárd forintot tett ki

– ismertette a gyógyszergyár negyedéves eredményeit Orbán Gábor vezérigazgató. Mint kiderült, mind a négy üzletág az éves terv időarányos árbevétele felett teljesített, és mind földraji mind termékszinten kiegyensúlyozott növekedést mutatott, és jelentős volt a portfolióépítési munka.

Viszont az éves rendkívüli adó 29 milliárd forintra becsülhető, amire az első negyedévre számviteli okokból 3,4 milliárd forintot számoltak el. És mint kiderült, 17,1 milliárd forint árfolyamveszteség keletkezett a pénzügyi soron.

Bosch Erik azért nevezte méltatlannak a különadót, mert a veszteségek után is fizetni kell, ami erkölcsi problémát is felvet szerinte – a Richternél 56 százalékos béremeléssel lenne egyenlő. Ennyit vontak el, ami teljesen méltánytalan – tette hozzá. Nehezményezte továbbá, hogy a kormány állami pénzből támogatja versenytársukat, a svájci Novartist. Valamint, hogy  magyar gyártók 2007 óta nem kaptak áremelést, ami szerinte abszurdum. A különadó léte üzletpolitikai szempontból azért megkérdőjelezhető, mert a Richter a saját piacán kerül hátrányba más külföldi gyártókkal szemben. Miközben eltűnt az árfolyamnyereség, amire alapozva kivetették a különadót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik