Gazdaság

A kormány nem köti az orrunkra, miben maradtak az oroszokkal Paks II. kapcsán

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Paks II. szerződéseinek módosításait nem csak hogy véglegesítették az oroszokkal, de már be is nyújtották az Európai Bizottsághoz jóváhagyásra. Ez derül ki a Párbeszéd – Zöldek által benyújtott írásbeli kérdésre adott válaszból – írta Jávor Benedek, a  ZÖLDEK európai parlamenti listavezetője Facebook-bejegyzésében.

Tordai Bence (Párbeszéd) a paksi bővítés körül kialakult katasztrófa címmel intézett kérdést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez, amire a miniszter megbízásából Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára válaszolt, imígyen:

A Paksi beruházásról szóló szerződések több mint kilenc éve köttettek. A háborútól és a szankcióktól függetlenül is jelentősen megváltozott a műszaki és technológiai környezet, ezért a szerződéses keretekhez hozzá kellett nyúlni. A véglegesített dokumentumokat az Európai Bizottság elé terjesztettük jóváhagyásra.

Vagyis az a válaszból továbbra sem derült ki, hogy milyen módosításokban egyezett meg a kormány az oroszokkal, pedig a képviselő több kérdést is feltett ezzel kapcsolatban.

Jávor azt is írta bejegyzésében, hogy mivel az eredeti szerződésről 2019-ben az általa megnyert perben a bíróság kimondta, hogy az közérdekből nyilvános információ, így joggal várják el, hogy a módosításait is nyilvánosságra hozzák. Ezért hivatalosan is kikéri a szerződés módosított változatát a Paks II. projektcégtől és az Európai Bizottságtól. Mert szerinte a magyaroknak joga van tudni, miről egyezkedik a kormány a hátuk mögött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik