Gazdaság

Szinte minden napra jutott idén nyilvánosság elől titkolt kormányhatározat

Attila KISBENEDEK / AFP
Attila KISBENEDEK / AFP

Április 4-ig 96 darab úgynevezett kétezres kormányhatározatot írt alá Orbán Viktor, közölte a hvg.hu közérdekű adatigénylésére válaszul a Miniszterelnöki Kormányiroda. Ez azt jelenti, hogy idén eddig szinte minden napra jutott ilyen kormánydöntés.

Idénről egy ilyen döntés részletei azért kerültek csak nyilvánosságra, mert a Szabad Európa megtudta, hogy született egy ilyen, nem nyilvános határozat a február 6-i kormányülésen, ami szerint 17 milliárd forinttal nőhetnek a Mészáros Lőrinc cége által végzett egyik legnagyobb vasúti fejlesztés költségei.

2022-ben egyébként még ennél is sűrűbben születtek hasonló döntések – amik nem jelennek meg a Magyar Közlönyben sem –, a kormány statisztikái szerint a tavalyi évben 470 darab kétezres határozatot hozott a kormány. 

A rekorder a 2021-es év volt, 679 ilyen határozattal. 2010 óta folyamatosan nő az ilyen kormányhatározatok száma, 2010. május 29-től az év végéig eltelt bő fél évben még csak 14 ilyen kétezres döntést hozott az Orbán-kormány.

A kétezres határozatok a döntéselőkészítő jellegük miatt a keletkezésüktől számított 10 évig nem ismerhetők meg, ám ennek letelte után sem szívesen osztják meg őket a nyilvánossággal: a  hvg.hu tavaly kikért olyan 2010-es, 2011-es és 2012-es döntéseket, amelyeknél már lejárt a 10 éves időkorlát, de megtagadták ezek kiadását. Végül a bíróság nem jogerősen a lapnak adott igazat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik