Gazdaság

Kertje van? Komoly bírságot kockáztat, ha erre nem figyel

Indul a parlagfűszezon, a tavalyi tapasztalatok alapján keményebb fellépés várható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih).

2022-ben 57 esetben bírságoltak meg belterületi ingatlantulajdonosokat a parlagfű miatt, a Nébih közlése szerint a legmagasabb büntetés összege 50 000 forint volt, összesen 2 627 000 forintnyi csekket osztottak ki országszerte a belterületeken. azaz egy átlagos büntetés kb. 46 ezer forintot tett ki. A hatóság elárulta a Pénzcentrumnak, hogy külterületen 2022-ben 1394 darab bírsághatározatot adtak ki az illetékes szakemberek, összesen 71 millió 253 ezer forint értékben.

2022-ben jóval nagyobb razzia volt, mint egy évvel korábban,

ugyanis 2021-ben a Nébih korábbi közlése szerint belterületen 27 esetben büntettek a parlagfű miatt. Összességében 1 590 000 forintnyi büntetést osztottak ki a belterületi ingatlanok tulajdonosai között. 2020-ban belterületen viszont 116 növényvédelmi bírságot szabtak ki, összesen 8 493 000 forint értékben.

De visszatérve a friss adatokra: külterületen 2022-ben 1394 db bírsághatározatot adtak ki az illetékes szakemberek, összesen 71 253 000 forint értékben. A legmagasabb összeg 1,5 millió forintos volt.

Így szól a jogszabály

Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvény alapján a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végégig folyamatosan fenntartani.

Ám a jogszabály 2019-ben változott, a földtulajdonosok e kötelezettsége már nemcsak július 1-jétől áll fenn, hanem az egész vegetációs időszak alatt.

Azzal szemben, aki elmulasztja parlagfű elleni védekezési kötelezettségét, növényvédelmi bírságot kell kiszabni, melynek mértékét a parlagfűvel fertőzött terület mérete és a parlagfűvel borítottság mértéke határozza meg – 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet. Amennyiben az adott földhasználó 3 éven belül ismételten elmulasztja parlagfű elleni védekezési kötelezettségét, a növényvédelmi bírságot a másfélszeresére kell emelni. A hatósági eljárás során felmerült költségeket és a közérdekű védekezéssel kapcsolatban felmerült költségeket a földhasználónak kell megfizetnie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik