Gazdaság

Karácsony Gergely kiakadt a kormány áfacsökkentésén

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
Budapest főpolgármestere érthetetlennek tartja a döntést.

Karácsony Gergely szerint az Orbán-kormány nem vádolható azzal, hogy ne tenné naponta világossá, számára mi a fontos, mi nem. A főpolgármester közösségi oldalán így reagált arra, hogy egy rendeletben 27 százalékról 5 százalékra csökkentették a menetrend szerinti „hop on hop off” városi buszos szolgáltatások áfakulcsát.

De nem ám a közösségi közlekedését. Amit ugye mindenféle emberek arra használnak, hogy eljussanak vele a munkahelyükre, iskolába vagy más, számukra fontos helyre. Annak az áfája marad továbbra is a maximális 27 százalék, ennek megfelelően idén is több mint 10 milliárd forint áfát fizet a főváros a kormánynak a jegy és bérletbevételek után.

Karácsony Gergely szerint a „hop on hop off” városnéző buszokat jellemzően külföldi turisták használják, a kormány valójában az adófizetők kontójára adott milliárdos ajándékot ezeknek a cégeknek, amelyek nyilván nem fogják ezzel párhuzamosan csökkenteni áraikat.

A főpolgármester szerint ez egy újabb érv, hogy az emberek a Budapesti Lakógyűlésen véleményezzék a kormány Budapest-ellenes politikáját.

Frissítünk!

A turistabuszok üzemeltetői nagyot kaszálnak

Az mfor.hu kiszámolta, hogy a jövőben például egy (bruttó) 12 700 forintos napijegyből az eddigi 2700 forint helyett 604 forint (áfa) és 484 forint turizmusfejlesztési hozzájárulás (összesen 1088 forint adó) folyik be a költségvetésbe, az üzemeltető nettó bevétele így 10 ezer forintról 11 612 forintra nő. A portál emlékeztet rá, hogy a magyarországi áfarendszert is szabályozó uniós direktíva (az úgynevezett HÉA-irányelv) lehetővé teszi a személyszállítás kedvezményes áfakulcs alá sorolását, de a magyar kormány – eddig – nem élt a lehetőséggel, így vonaton, hajón, buszon, metrón, villamoson továbbra is 27 százalék áfát fizetnek az utasok.

Kapcsolódó
Csökkenti az áfát a kormány, mutatjuk, kik járnak jól
Újabb tevékenységi kör kerül kedvezményes kulcs alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik