Gazdaság

CBA, Coop, Reál – belőlük gyúrna a kormány bajnok magyar kiskerláncot

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Checklist pénteki adását a Portfolio Hitelezés 2023 konferencián rögzítették, és Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter volt a vendég.

A politikus egyebek mellett beszélt a magyar gazdaság növekedési kilátásairól, az infláció elleni küzdelemről, a kormány és az MNB közötti nézetkülönbségekről, valamint abba is adott betekintést, hogy milyen szempontokat értékelt a kormány, amikor kilépett az amerikai szankciók által sújtott Nemzetközi Beruházási Bankból.

De szó került arról is, hogy a kormány nem tett le arról, hogy az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor átalakítását végrehajtsa. Ez természetesen nem 100 százalékos magyar tulajdont jelent, hiszen a bankrendszernél sem ez jelenik meg – fogalmazott a miniszter. A kabinet reményei szerint a “CBA, Coop, Reálból kinevelhető vagy kinőhet egy hazai bajnok.

Úgy véli, az online árfigyelő rendszertől rettegnek az élelmiszer-kiskereskedők, ez ugyanis nagyon erős versenyt fog generálni és leszoríthatja a marzsokat.

Az extraprofitadókkal kapcsolatban azt mondta, hogy bár volt az EU felé olyan vállalása a kormánynak, hogy 2024-ben kivezeti azokat, de az energiaárak nem csökkentek a 2021-es szintre, a kamatoknál pedig nem tapasztaltak konszolidációt, az a várakozás, hogy azok év végén is két számjegyűek lesznek. Ebből következően az extraprofit is megmaradt a bankoknál és az energiacégeknél is, ezért – bár lesz változás az extraprofit-adóban – de azért itt óvatosan kell eljárni, inkább „részleges kivezetésen lehet gondolkodni” szerinte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik