Szajki Bálint / 24.hu
Gazdaság

Energiatanúsítványok: minden ingatlantulajdonost érintő változás jön

Módosítják az épületek energiatanúsítványáról szóló szabályokat. Eladás esetén nem lesz kötelező elkészíttetni a tanúsítványt, de a vevő kérésére át kell adni. A jelenleginél várhatóan alaposabb és érhetőbb is lesz. A hvg.hu úgy tudja, az erről szóló rendelet már csak a megjelenésre vár.

Hamarosan átalakítja a kormány az ingatlanok energiahatékonysági tanúsítványainak jelenlegi rendszerét – derült ki az otthonok energetikai korszerűsítésével kapcsolatos RenoHub program zárókonferenciáján, amelyet az Energiaklub szervezett.

A változásról Nagy Péter, a Budapesti Mérnöki Kamara alelnöke számolt be egy kerekasztal-beszélgetésen, aki szerint a kompromisszumos intézkedés értelmében várhatóan

ingatlaneladáskor nem lesz kötelező az eladónak eladáskor elkészíttetni az energiatanúsítványt,

igaz, ha a vevő kéri, mégis át kell majd adni a dokumentumot – idézi a portál.

Nagy szerint aki felújítási szándékkal vásárolja meg az ingatlant, az igényelni fogja a tanúsítványt, aki pedig nem fogja ezt igényelni egy-egy esetleges rossz állapotú épület esetében, az várhatóan nem felújításban, hanem bontásban és új, korszerű ingatlan építésében gondolkozik – vélekedett az alelnök. A tanúsítványok emellett alaposabbak lesznek: a jelenlegi egy oldal helyett 6-7 oldalas, a laikusok számára is jobban érthető, mélyrehatóbb információkat fognak tartalmazni.

A tanúsítvány elkészíttetése ugyanakkor minden egyéb esetben – például energetikai felújítási pályázatoknál – továbbra is kötelező lehet. A rendelet feltehetően már elkészült, napokon belül megjelenhet – mondta Nagy Péter.

A tanúsítványt elkészítésének díja változatlan maradhat: minden megkezdett óra után 5500 forintban állapították meg.

Ajánlott videó