Gazdaság

Döntött az MNB, csökkentette a kamatfolyosó felső szélét

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Nem okozott meglepetést az MNB azzal, hogy a kamatfolyosó felső szélét jelentősen csökkentette, hiszen a múlt héten Virág Barnabás alelnök már egyértelműen utalt arra, hogy a Monetáris Tanács keddi ülésén terítékre kerül majd az intézkedés. Így szerdától

  • a kamatfolyosó alsó széle továbbra is az egynapos betét 12,5 százalékos kamata, míg
  • a felső a most megállapított 20,5 százalékos hitelkamat – írta a Portfolio.hu.

A kamatfolyosó tetejénél a központi bank (jegybank) hajlandó kölcsönt adni a kereskedelmi bankoknak, amennyiben megfelelő fedezetet biztosítanak. Ez segít az átmeneti pénzügyi szükségleteik kielégítésében és megakadályozza, hogy a bankok közötti kamatlábak túlzottan megemelkedjenek. A kamatfolyosó alján a központi bank hajlandó elfogadni a kereskedelmi bankok betétjeit. Ez azt jelenti, hogy a központi bank segít elszívni a bankok közötti piacról az átmeneti többletpénzt, megakadályozva, hogy a bankok közötti kamatlábak túlzottan lecsökkenjenek.

A mostani döntéssel a 18 százalékos irányadó kamat és a 13 százalékos alapkamat továbbra sem változik. Előbbiről a naponta tartott betéti gyorstendereken döntenek, csak a további szigorítás mozgásterét csökkentette jelentősen a Monetáris Tanács.

Az Index szerint a döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. Nem változott számottevő mértékben a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a jegybank piaci várakozásoknak megfelelő kamatdöntését követően a bankközi devizapiacon. Reggeli kezdéséhez képest a kora délutáni jegyzés 0,1 százalékos erősödést jelent az euróval és a dollárral szemben, illetve 0,1 százalékos gyengülést a svájci frank ellenében – írta az MTI.

Az alapkamat jelenlegi (13,0 százalékos) szintjének tartós fenntartása szükséges, ami biztosítja az inflációs várakozások horgonyzását és az inflációs cél fenntartható módon történő elérését – írta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának keddi közleményében, a kamatdöntő ülés után.A közlemény szerint a kamatfolyosó szűkítésére az adott lehetőséget, hogy az elmúlt időszakban külső és belső tényezők következtében folyamatosan javult a kockázati környezet és egyúttal Magyarország kockázati megítélése; a szélsőséges forgatókönyvek kockázatai csökkentek. A jegybank a következő kamatdöntő ülések alkalmával mérlegeli a kockázati megítélés javulásának tartósságát, és ez alapján hoz döntést az egynapos eszközök kamatkondícióinak változtatásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik