Gazdaság

Bezuhant a forint a kamatszűkítés hírére

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Akár már a jövő keddi ülésen hozzányúlhat az MNB a kamatfolyosó felső széléhez – derült ki a jegybank alelnökével, Virág Barnabással készült Világgazdaság interjúból. Virág Barnabás azt mondta, hogy „a szélsőséges kockázati forgatókönyvek kiárazódtak, nincs már szükség ilyen nagy mértékű mozgástér fenntartására, így a kamatfolyosó felső szélének jelentősebb szűkítéséről a monetáris tanács jövő heti ülésén döntés is születhet.”

Az Index szerint a piac ezt úgy értelmezte, hogy jegybanki lazítás jöhet, és

  • a forintot vissza is ütötték a reggeli 371-es szintről egészen 377-ig az euróval szemben.
  • A dollárral szemben is gyengült a magyar fizetőeszköz, a reggel hét órai 338,53 értékről 10 óra magasságában a 343-at közelítette, majd a lejtőn tovább csúszva 11 óra 38 perckor már 345 felett járt.

A Portfolio.hu is hasonlóan látja a helyzetet. Mint írják, ma délelőtt 1,6 százalékos gyengülésbe került a forint az euróval szemben, a befektetők a reggeli jegybanki nyilatkozat miatt adhatják el a forintot. Virág Barnabás alelnök is azt mondta az interjúban, hogy első lépésként a jegybank szűkítheti a kamatfolyosót, amit hamarosan az irányadó kamat csökkentése követhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik