Gazdaság

Borús a GKI-prognózisa: magasabb inflációt, forintgyengülést várnak

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A GKI szerint valószínűtlen, hogy egy számjegyűre csökkenjen az infláció idén, és éves átlagban már nem 18, hanem 19 százalékos pénzromlással számolnak – derült ki a Gazdaságkutató friss előrejelzéséről. Az RTL Híradónak Karsai Gábor vezérigazgató-helyettes új prognózisuk inflációra vonatkozó részét azzal magyarázta, hogy tavaly nyáron nagyon nagymértékben megemelkedtek a rezsiköltségek, aztán év végén eltörölték az üzemanyagárak ársapkáját, illetve idén év elején az áremelések nagyobb mértékűek voltak, mint amire korábban számítottak.

Mivel számos termékcsoportban, például a szolgáltatásoknál, a pénzügyi szektorban további díjemelések jöhetnek, bizonytalan a mezőgazdasági termés, így sok az olyan tényező, amelyek további áremelkedéseket jelenthetnek. Ezért gondolják nagyon valószínűtlennek, hogy sikerülne elérni év végére az Orbán Viktor által beígért egy számjegyű inflációt.

Forintgyengülésre számítanak, mint fogalmazott, inkább most váltson eurót, aki külföldre készül nyaralni. Éves átlagban idén 400 forintos euróval számolunk, tehát egy lényegesen gyengébb árfolyammal, mint ahol most tartunk.

Szinte biztosra veszik, hogy az idei első negyedévben folytatódott a recesszió. Az második negyedévre stagnálást várnak az előző negyedévhez képest, és aztán megindulhat az előző negyedévekhez képest egy lassú növekedés. Az év egészében egy fél százalékos visszaesésre számítunk az előző év azonos időszakához képest.  Úgy számolnak, az eddig megszűnt 25 ezer állás mellett várhatóan további 25 ezer ember veszítheti el a munkáját a gazdaság visszaesése miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik