Gazdaság

NAV-figyelmeztetés OnlyFans-modelleknek

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu
Nem elég az erotikus fotó, adószám is kell.

A Világgazdaság kereste meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) azzal, hogy miként kell a adóznia annak, aki alkotóként tartalmakat tölt fel a felnőtt tartalmakra szakosodott közösségi platformra, amelyet az Egyesült Királyságban bejegyzett Fenix International Ltd. üzemeltet. Kis Péter András, a NAV szóvivője jelezte, az OnlyFans-modellek, mint alkotók, külföldről kapják bevételüket, két lehetőség közül választhatnak: vállalkozóvá válnak (akár egyénivé, akár céges formában), vagy a személyi jövedelemadó szabályai szerint fizetik a közterhet.

Ha valaki kiegészítő tevékenységként tesz közzé tartalmakat, emiatt vélhetően nem hoz létre vállalkozást, de mivel bevétele rendszeresen érkezik, adószámot kell kiváltania. Az OnlyFans-alkotó tehát lehet adószámos magánszemély is, költséget számolhat el, vagy választhatja a 10 százalékos költséghányad alkalmazását. Mivel külföldről jön a bevétel, negyedévente kell az adóelőleget megállapítani és megfizetni, a teljes éves jövedelmét és a megfizetett adóelőleget az éves adóbevallásában szerepeltetni. Az előleget addig nem kell leróni, amíg a fizetendő közteher nem több tízezer forintnál. A bevallási határidő idén május 22-e  – tette hozzá a szóvivő.

Kis Péter András kitért rá, ha az adózó a NAV ellenőrzése előtt feltárja, hogy a korábbi években az ilyen jövedelméről nem adott számot, az elévülési időn belül önellenőrzéssel módosíthatja az adott évi szja-bevallását, de az elmulasztott adóval egyidejűleg az önellenőrzési pótlékot is le kell róni. Így mentesül az adóbírság, a mulasztási bírság és a késedelmi pótlék alól.

A szóvivő hangsúlyozta, az OnlyFans-alkotónak az adószám igénylése mellett számlát kell kiállítania, amelyen a „fordított adózás” kifejezés feltüntetése mellett az általános forgalmi adót nem kell szerepeltetnie, de az áfát idehaza be kell vallania. A szolgáltatás nettó összegéről a bevallást a havi bevallásra kötelezetteknek a tárgyhónapot követő hónap 20-áig, negyedéves bevallásnál a negyedévet követő hónap 20-áig, éves bevallás esetén a tárgyév utáni február 25-éig kell benyújtani. Amennyiben ez elmarad, az iratot utólag is be kell adni, számolni kell azzal, hogy a hatóság mulasztási bírságot szabhat ki.

A szóvivő jelezte, a NAV éves ellenőrzési tervében az OnlyFans nem szerepel, és a hatóság célja nem a büntetés, hanem a tájékoztatás, és az, hogy minden jogkövető adózó megkapja a kellő segítséget. Mint minden más gazdasági szereplőnél, így az OnlyFans alkotóinál is ez a fő szempont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik