Gazdaság

Hiába lett olcsóbb a sajt, a vaj a láncoknál, okkal nem csökkent nagyot az infláció

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

A friss KSH-s inflációs adat még mindig 25 százalék feletti átlagos fogyasztói áremelkedést és 40 százalék feletti átlagos élelmiszerár-drágulást jelezett. A hajszálnyi inflációmérséklődés a várakozásokhoz képest csalódás lehet. Különösen ha arra gondolunk, hogy a nagy élelmiszerláncok egymásra licitálva csökkentették az árakat, kezdve a sajttal, vajjal, folytatva más élelmiszerekkel, mindjobban igyekezve megmutatni, hogy náluk olcsóbban tudunk vásárolni, mint korábban. De akkor miért nem látszik az olcsósodás az új inflációs adatokban? A Napi.hu magyarázata szerint ennek több oka is van.

  • Vannak termékek és szolgáltatások, melyek árát még csak most emelik meg, sokszor nem kis mértékben.

Pedig a forint éppen erősödő trendben van, a piaci energiaárak közül a gáz ára a töredékére esett a tetőzés óta, vagyis ezek a fő tényezők már nemigen indokolják a drágítást.

  • A havi inflációt az előző év azonos hónapjához viszonyítva kapjuk, és miután az inflációs robbanás tavaly márciusban még nem indult el, értelemszerűen igen magasak az árak az akkorihoz képest, akkor is, ha az utolsó hetekben már változik a folyamat.

Ez egészen addig így lesz, amíg a számítás alapját képező bázisidőszak el nem éri az árrobbanás időszakát. Az pedig döntően az őszi időszakot jellemezte, így a havi adatnál értelemszerűen idén ősszel láthatunk elvileg nagyobb visszaesést.

  • Az infláció nem kis hányadát adó háztartási energia és üzemanyag ára nem szabadon alakult, hanem kormánydöntés alapján, így azok megemelésének időpontja döntő – a hatás csak egy évvel később kerül ki az adatból.

Az átlagfogyasztás feletti háztartási energiánál ez nyár elejére várható, a benzinnél és gázolajnál pedig csak év végére.

Mindebből az következik, hogy a havonta megjelenő inflációs adat tovább lesz magas, mint a tényleges árváltozások üteme, ugyanakkor egy-egy már most meghatározható időpontban nagyot fog csökkenni, ezért sem nehéz szerintük kitűzni azt a célt, hogy idén egyszámjegyűre csökkenjen az áremelkedési ütem. Ha nem jön több inflációs hullám, ez önmagában csak az energiaárak emelkedésének időpontjai miatt megvalósul az év utolsó napjaira – valószínűsítik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik