Gazdaság

Lázár: Más világ jön azok számára is, akik közelebb állnak a kormányhoz

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Telex közéleti podcastjának vendége volt Lázár János, az építési és közlekedési miniszter pedig az adásban többek közt arról beszélt, hogy az első nagyobb mérföldkövén akkor lesz túl a tárcája, ha az állami beruházások rendjéről szóló kerettörvény hatályba lép majd.

Ennek elfogadása egyébként Lázár szerint azért késlekedik, mert „van ellenállás a jogalkotás folyamatával szemben”, de megjegyezte, hogy konstruktív tárgyalások zajlanak az Európai Bizottággal az ügyben.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Orbán Viktornak határozott elképzelései voltak az állami beruházások működésének változtatáásról, az új rendszerben pedig minden tárcának tízéves tervet kell majd leadni, ez pedig vitákat és érdekellentéteket szül majd.

Ezt követően Lázár pozitívumként említette, hogy az üzleti szereplők számára is világos, hogy „transzparens egyeztetési mechanizmusok vannak, nem kávéházakban kell találkozni”, a miniszter elismerte, hogy ez a NER haszonélvezőinek is szól, mivel nekik is az új szabályokhoz kell alkalmazkodni. Úgy fogalmazott:

más világ lesz, mint ami eddig volt, azok számára is, akik közelebb állnak a kormányzathoz, és azok számára is, akik távolabb állnak, ez teljesen egyértelmű.

A fővárosi beruházások kapcsán a miniszter azt ígérte, habár úgy gondolja, az ország növekedési tartalékai vidéken vannak, lesz számos olyan nagy projekt, amelyek javítani fogják a budapesti életminőséget.

A kastélyprivatizációs tervvel kapcsolatban – ami révén ingyen magánkézbe kerülhetnek állam által felújított kastélyok – Lázár úgy vélekedett, hogy a magyar állam tulajdonosa, de „nem jó gazdája” ezeknek az épületeknek, mivel rosszul üzemelteti azokat, az egyházi és magánkézben lévő műemlékeknél viszont több példát lát jó gazdaságra, így az állami pénzből felújított kastélyokat magánkézbe adná.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik