Gazdaság

Bankválság: óriási leépítés jön az egyik legnagyobb európai banknál

Berecz Valter / 24.hu
Berecz Valter / 24.hu
Az elbocsátások a pénzintézet amerikai befektetési részlegének munkahelyeit is érintik – írja a hvg.hu a Reuters tudósítása alapján.

A Credit Suisse felvásárlásával létrejött bank 20-30 százalékos létszámcsökkentésre készül – idézik a Tages-Anzeiger című svájci napilap hírét, amely egy meg nem nevezett vezető UBS-menedzserre hivatkozik.

Az UBS 3 milliárd svájci frankért (több mint ezermilliárd forintért) állapodott meg a zürichi rivális Credit Suisse megvásárlásáról egy olyan üzletben, amelyet a svájci kormány, a központi bank és a piacfelügyelet hoztak tető alá annak érdekében, hogy elkerüljék az ország pénzügyi rendszerének összeomlását.

Az ügylet azonban, amelyet a globális pénzügyi stabilitás elősegítése végett kötöttek meg, aggodalmakat vetett fel az 1,6 billió dolláros eszközállományt és világszerte több mint 120 ezer alkalmazottat foglalkoztató új bank méretével kapcsolatban. Ehhez kapcsolódhat a lap azon értesülése, miszerint

a bank mintegy 11 000 munkahelyet szüntethet meg Svájcban.

A tudósítás szerint az elbocsátások a pénzintézet amerikai befektetési részlegének munkahelyeit is érintik, mivel a UBS tárgyalásokat folytat egy olyan megállapodás megszüntetéséről, amely Michael Klein Wall Street-i üzletkötőnek adta volna át az irányítást a Credit Suisse befektetési bankjának nagy része felett.

Mint március közepén megírtuk, a Credit Suisse 54 milliárd dolláros hitelt vett fel a svájci központi banktól a likviditás és a befektetői bizalom megerősítése érdekében. Ez az első nagy globális bank, amely a 2008-as pénzügyi válság óta vészhelyzeti mentőövet kapott,

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik