Gazdaság

Összeomlás szélén az egyik legnagyobb európai bank

Kalló Iván / 24.hu
Kalló Iván / 24.hu
A Credit Suisse svájci nagybank csütörtökön közölte, hogy 54 milliárd dolláros hitelt vesz fel a svájci központi banktól a likviditás és a befektetői bizalom megerősítése érdekében, miután részvényeinek zuhanása felerősítette a globális bankválsággal kapcsolatos félelmeket - írja a Portfolio.hu.

A Credit Suisse árfolyama tegnap zárásra közel 25 százalékot zuhant, a szabályozók is aggodalommal figyelték az árfolyam esését. A svájci hatóságok már tárgyalnak a 167 éves bankkal, miként tudják megsegíteni a pénzintézetet – írja a portál a Reuters híre alapján.

A Credit Suisse csütörtökön kora reggel kiadott közleményében közölte, hogy élni fog a jegybanktól való hitelfelvételre vonatkozó opciós jogával 50 milliárd svájci frank (54 milliárd dollár) erejéig. A svájci hatóságok szerdán közölték, hogy a társaság szükség esetén hozzáférhet a központi banki forrásokhoz.

A Credit Suisse az első nagy globális bank, amely a 2008-as pénzügyi válság óta vészhelyzeti mentőövet kapott,

és problémái komoly kétségeket ébresztettek azzal kapcsolatban, hogy a központi bankok képesek lesznek-e agresszív kamatemelésekkel folytatni az infláció elleni küzdelmet.

A Credit Suisse hitelfelvétele fedezett hitelkeret és egy rövid lejáratú likviditási hitelkeretben történik majd, teljes mértékben jó minőségű eszközökkel fedezve. Emellett a bank bejelentette, hogy készpénzért 3 milliárd frankig terjedő ajánlatot tesz senior hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokra.

Az amerikai SVB múlt heti csődje, majd két nappal később a Signature Banké ezen a héten mélybe küldte a globális bankrészvényeket, mivel a befektetők attól tartanak, hogy a Lehman Brothers csődjéhez hasonlóan az egész világ bankrendszere beleremeghet a csődökbe.

A bank részvényei szerdán 24 százalékkal estek Zürichben, a zuhanás más európai bankrészvényeket is érzékenyen érintett, a francia és német bankok, például a BNP Paribas, a Societe Generale, a Commerzbank és a Deutsche Bank árfolyama 8 és 12 százalék között esett. Az olasz és brit bankok szintén zuhantak – írja az index.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik