Gazdaság

Új bérszabályozást fogadott el az Európai Parlament – Magyarországra is vonatkozik

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A bérek könnyebb összehasonlítása és a különbségek láttatása érdekében egy új uniós jogszabály nyilvánossá teszi az uniós cégek bértábláit.

Nemi szempontból semleges kritériumok, munkaköri besorolás, illetve teljesítményértékelés alapján kell megállapítani a bérszintek összehasonlítására lehetőséget adó bértáblákat. Az álláshirdetések és a munkakörök megnevezései nem tartalmazhatnak utalásokat a nemekre. A munkaerő-felvételi eljárásokat pedig megkülönböztetésmentesen kell lebonyolítani – írja a Portfolio a brüsszeli közlemény alapján.

Ha a kimutatások alapján egy adott cégnél a nők és férfiak átlagos bérszintje között legalább 5 százalékos a különbség, a munkáltatónak – a munkavállalók képviselőivel közösen – meg kell vizsgálnia a béreket.

A szabályokat megsértőkkel szemben fel kell lépniük a tagállami hatóságoknak, mégpedig hatékony, arányos és visszatartó erejű szankciókkal, például pénzbüntetésekkel.

Kártérítést követelhet az a munkavállaló, akit az említett szabályok be nem tartása miatt ér hátrány. Most először a többszörös diszkriminációra és a nem bináris személyek jogaira is kiterjed az új szabályok hatóköre.

Fontos változás az is, hogy a bérezéssel kapcsolatos ügyekben ezentúl nem a munkavállalónak, hanem a munkáltatónak kell majd viselnie a bizonyítás terhét. Ha egy munkavállaló bírósági keresetet indít amiatt, mert érzése szerint munkáltatója megsértette az „egyenlő munkáért egyenlő bért” elvet, a tagállami szabályozásnak a munkáltatót kell arra köteleznie, hogy bizonyítsa be, nem történt diszkrimináció.

Az új rendszer tehát főleg a transzparenciára épít, a nyilvános bérezési adatok pedig segíthetik a szabadversenyt is a munkáltatók között. Ennek fontos eleme az is, hogy a munkaszerződésekben nem lehet megtiltani, hogy egy adott munkavállaló nyilvánosságra hozza, mennyit keres, illetve mások fizetéséről tájékozódjon. Vagyis nem lehet tovább titkolni a béreket. 

A magyar jogszabályokat is érinti a változás: a tagállamoknak szankciókkal, akár pénzbüntetéssel kell ösztönözniük a szabálykövetést az uniós változtatás értelmében, és ötszázalékos bérkülönbségnél már cselekedniük kell a cégeknek.

A korábbi elvi megállapodást most hivatalosan is el kell fogadnia a Tanácsnak, hogy az irányelv kötelező erejű jogszabályként megjelenhessen az Európai Unió Hivatalos Lapjában. Az új szabályok a kihirdetésüket követő huszadik napon lépnek hatályba.

Az EU-s közlemény emlékeztet, hogy az egyenlő díjazás elvét az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ) 157. cikke rögzíti. Az Európai Unió egészét tekintve azonban még ma is mintegy 13 százalékos a nemek közötti bérszakadék, és az egyes tagállamok között ebben jelentős eltérések mutatkoznak. Az elmúlt tíz évben nem sikerült számottevően csökkenteni ezt a különbséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik