Gazdaság

Mészárosék cégével újíthatják fel a veszprémi Várbörtönt

Szajki Bálint / 24,hu
Szajki Bálint / 24,hu

Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 programsorozat keretében újíthatják fel a veszprémi Várbörtönt. Igaz, a kivitelezésről szóló közbeszerzés feltételes, így a szerződés csak akkor lép hatályba, ha az „ellenszolgáltatás teljesítéséhez szükséges fedezet rendelkezésre áll” – írja az Átlátszó.hu. A közbeszerzésen a befutó a FEJÉR-B.Á.L. Zrt. lett, és egy helyi cég, a VEMÉV-SZER Kft. lett,  nettó 457 millió forintos közös ajánlattal.

A FEJÉR-B.Á.L. Zrt.-t Mészáros Lőrinc gyermekei, Mészáros Ágnes, Mészáros Beatrix és ifj. Mészáros Lőrinc alapították 2015 júniusában, majd 2019 február elején édesapjuk, az ország leggazdagabb embere is részesedést szerzett a cégben. 2017-re a cég napi egymillió forintnál is több nyereséget termelt. 2021-ben a társaság éves forgalma közel 50 milliárd forint, míg az adózott eredménye 4,6 milliárd forint volt. Tavaly pedig csak az év első öt hónapjában mintegy 50 milliárdnyi közpénzes megbízást nyertek el – emlékeztetett a portál.

A veszprémi VEMÉV-SZER sem új szereplő a porondon. A cég csak tavaly 8 közbeszerzést nyert, főként Veszprémben, és az elmúlt években a korábbi 5 milliárd körüli forgalmát 10 milliárd forintra tornázta fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik