Gazdaság

A kormány nem árulja el, érdeklődött-e Pakshoz amerikai fűtőelemek iránt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Koncz Zsófia államtitkár érdemben nem reagált az amerikai sajtóhír valóságtartalmára.

A szocialista Tóth Bertalan arról kérdezte külön-külön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, illetve Lantos Csaba energiaügyi minisztert, hogy valóban megkereste-e a  kormány a Westinghouse amerikai energetikai vállalatot hasadóanyagok beszerzése ügyében. Erről korábban a The New York Times írt. A cikkben megszólalt az amerikai óriáscég fűtőanyagrészlegének vezetője, aki szerint az európai országok már mozgolódnak, hogy energiaellátásuk függetlenedjék Moszkvától, Magyarország is diverzifikálni akar és már az Orbán-kormány is tájékozódott náluk a fűtőanyag beszerzéséről.

Mivel az atomreaktorok üzemeltetéséhez szükséges fűtőanyag beszerzése kulcskérdés a magyar energiaellátás szempontjából, az ellenzéki képviselő szerint közérdeklődésre tart számot, hogy megfelel-e valóságnak az amerikai sajtóhír, amely szerint a kormány tájékozódott a Westinghouse vállalatnál hasadóanyag beszerzésének lehetőségéről.

  • Mi volt egészen pontosan az amerikai energetikai vállalat felé tett érdeklődés célja?
  • Milyen eredményekkel járt végül a megkeresés?
  • Azért volt szükség a megkeresésre, mert nem biztosak abban, hogy a jelenlegi forrásból el lehet látni a Paksi Atomerőmű szükségleteit?
  • Tekinthető-e ez a lépés a hazai nyersanyagfüggés diverzifikációját erősítő akciónak?
  • Kerestek-e meg más energetikai vállalatot is hasonló célból?

A kérdésekre Koncz Zsófia érdemben nem válaszolt. Az Energiaügyi Minisztérium államtitkára csak annyit közölt, hogy az Orbán-kormány szerint az ország energiabiztonságához és a rezsitámogatás fenntartásához szükség van a nukleáris energiára, amely az ellátásbiztonságon túl az árstabilitás megteremtésében is fontos szerepet játszik. Hazánk villamosenergia-ellátásának alappillérét a Paksi Atomerőmű négy blokkja biztosítja. Koncz Zsófia szerint az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. folyamatosan vizsgálja a létesítmény zavartalan üzemeltetéséhez szükséges intézkedési lehetőségeket.

Korábban egyébként már a Financial Times is írt arról, hogy a Westinghouse felajánlotta, szállít a Roszatom helyett fűtőanyagot azoknak az uniós tagországoknak, amelyekben orosz tervezésű atomreaktorok működnek.

Frissítünk!

A cseheknek a Westinghouse szállít

A Roszatom orosz állami holding részét képező TVEL cég helyett az amerikai cég szállítja a nukleáris fűtőanyagot a cseh atomerőművekbe a jövőben. Ezt a Cseh Energetikai Művek (CEZ) szóvivője jelentette be Prágában. A két cseh atomerőmű (Dukovany, Temelín) a CEZ tulajdonában van, a vállalat részvényeinek 70 százalékát a cseh állam birtokolja.

Az MTI emlékeztet rá a Dukovany atomerőmű cseknem 40 éven át orosz fűtőanyagot használt, míg Temelín kipróbálta már a Westinghouse nukleáris fűtőanyagát is. A CEZ menedzsmentje az orosz-ukrán háború kitörése után döntött úgy, hogy biztonsági okokból az orosz fűtőrudat amerikaira cseréli mindkét atomerőműben. A cégek közötti szerződés pénzügyi részleteit a CEZ nem hozta nyilvánosságra.

A Westinghouse a francia Framatome céggel együtt szállítja a nukleáris fűtőelemeket Csehországba. A Westinghouse a nukleáris fűtőrudakat svédországi leányvállalatával gyártatja majd. A cseh kormány a két atomerőmű kapacitásának bővítését tervezi. A Westinghouse jelezte,  érdeklődik a projekt iránt, részt vesz a pályázaton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik