Gazdaság

Hiába járt le, nem vették el Schadl végrehajtói engedélyét

Tavaly év végén lejárt Schadl György hét évre szóló végrehajtói megbízatása, ám a végrehajtói kar előzeteseben ülő elnökétől nem vonták meg a működéshez szükséges engedélyt – írta saját értesülésére hivatkozva az rtl.hu.

Más végrehajtóktól eközben – akik még csak nem is érintettek a Schadl-ügy büntetőperében – elvették az engedélyt. Őket fegyelmi eljárások eredményére vagy a jogi diploma határidőre történő megszerzésének hiányára hivatkozva távolították el a pozíciójukból. Több olyan végrehajtó is van, aki feljelentést is tett a rendőrségen, mert a vizsgálatokat elfogultak és jogellenesek tartotta – írták.

Az országban működő mintegy kétszáz végrehajtó közül nyolcvannak járt le a megbízatása 2022-ben – tudatta a lap a Magyar Bírósági Végrehajtói Karra (MBVK) hivatkozva. Ők 2015-ben kaptak hét évre szóló működési engedélyt, így tavaly jelezniük kellett, hogy folytatni akarják-e a tevékenységüket. Schadl György ezek között a végrehajtók között van.

Schadl amellett, hogy letartóztatásban is a végrehajtói kar elnöke maradhatott, továbbra szerepel a végrehajtók névjegyzékében, vagyis irodáját a büntetőper ellenére sem fosztották meg a folytatás lehetőségétől.

Irodájának tevékenységét mindenesetre felfüggesztették, azaz az irodája és az ahhoz tartozó engedélye ugyan megmaradt, de átmenetileg nem végezhet végrehajtói munkát.

Schadl György és társai büntetőügyének tárgyalása februárban kezdődött el. Az ügyészség Schadl Györgyre tíz, Völner Pál korábbi igazságügyi miniszterhelyettesre nyolc év börtönt kért beismerés esetére. Előbbire 200, utóbbira 25 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozták, továbbá mindkettőjüknél tíz év közügyektől eltiltást, a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást kértek, valamint vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig. Az előkészítő ülésen mindketten tagadták bűnösségüket.

A fő vádpont lényege szerint Schadl jogtalan előnyként rendszeresen pénzt – 2021 nyaráig legalább 83 millió forintot – adott át Völner Pálnak, aki ezért a pozíciójából eredő befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorolta. Az ügyészség szerint a végrehajtók elnöke hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri, önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, amiért cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy egészében visszakérte tőlük.

Kapcsolódó
A Schadl-ügyben a ki sem hallgatott szereplők legalább annyira érdekesek, mint akik bekerültek a vádiratba
Alkotmánybíró és végrehajtó gyermekei, kabinetfőnök, volt igazságügyi miniszter: az Első kézbőlben végig vesszük, kik azok, akiknek a neve a nyomozati anyagban felmerül, de az ügyészség ki sem hallgatta őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik