Gazdaság

FT: Nagyobb szerepet kaphatnak a paksi bővítésben a franciák

Magyarország tárgyalásokat kezdett Franciaországgal a nukleáris programjában betöltött szerepének növeléséről, ami azt is jelentheti, hogy a paksi atomerőműben a franciák léphetnek az oroszok helyére – értesült a Financial Times.

A lap azt írja, hogy legutóbbi párizsi látogatásán Orbán Viktor magyar miniszterelnök Paksról és az atomenergiával kapcsolatos együttműködésről is tárgyalt Emmanuel Macron francia elnökkel.

Magas rangú kormányzati tisztviselők azt mondták a Financial Timesnak, hogy a kormány elkezdte újraértékelni a paksi atomerőmű 12 milliárd eurós bővítését, amelyben Oroszország és a Roszatom a partner, és amelyet jórészt orosz hitelből finanszíroznak.

A Roszatom alvállalkozója Magyarországon a francia állami tulajdonban lévő atomreaktorgyártó cég, a Framatome, amely a német Siemensszel együtt az erőmű vezérlőrendszerének szállítására kapott megbízást. Szijjártó Péter külügyminiszter nemrég kijelentette, hogy tovább növelik a Framatome szerepét a paksi beruházásoknál.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója azt mondta, vita folyik Paks újragondolásáról, mert a háború miatt még bonyolultabb lett a helyzet. Bár Magyarország és Franciaország egyelőre meg tudta vétózni az az európai uniós törekvést, hogy a Roszatomot közvetlenül is szankcionálják, egyre nagyobb a nyomás – jegyzi meg a pénzügyi lap.

Szakértőkre hivatkozva Orbán Balázs megjegyezte, hogy az eredeti tervek megváltoztatása évekkel vetné vissza a projektet. A Financial Timesnak nyilatkozó informátorok szerint azonban minél tovább tart a háború és minél tovább maradnak fenn a szankciók, annál valószínűbb, hogy az orosz részvételt meg kell szüntetni. Az azonban nem világos, hogy ez csak egy új partnert jelent, vagy egy teljesen új erőművet.

Egy francia tisztviselő úgy nyilatkozott, mindkét fél nyitott a szorosabb együttműködésre, de egyelőre nem tudni, hogy ez pontosan miben is fog megnyilvánulni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik