Gazdaság

Úgy tűnik, gyorsaságban verhetetlen Mészáros autókereskedő cége

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mészáros M1 Autókereskedő Kft. sikereit elemezte szakértő segítségével az Átlátszó.hu. Azt tapasztalták, hogy a cég gyakran nyer azzal, hogy olyan nagyon rövid határidőket vállal, amikkel olyan meghatározó szereplők, mint a Porsche vagy a Mercarius sem tudja felvenni a versenyt. Konkrétabban 15 napos szállítási határidő a 180 nappal szemben, és a kiírással pontosan megegyező autók megléte – többek között ezekkel tarol a Mészáros M1 Autókereskedő Kft. a különböző autós tendereken.

Elemzésük szerint a felhívásokban az ajánlatkérők látszólag irreálisan magasra tolták fel a szállítási határidő értékelési súlyszámát. Ennek köszönhetően az a cég, amelyik a legrövidebb határidőt vállalta, szinte behozhatatlan előnyre tett szert. Számpéldájuk szerint hiába adott egy cég 100 milliós ajánlatot (75 százalékos súlyszám), mégis vele szemben nyerhetett más, jóval drágább, majdnem 150 milliós ajánlattal is, ha a szállítási határideje (25 százalékos súly) jóval kedvezőbb (180 nap helyett 15 nap) volt.

Arra, hogy hogyan tud 15 napos rövid határidőt vállalni az autószállításra egy cég, egyetlen magyarázatot említettek, azt, hogy valamilyen oknál fogva pontosan annyi és olyan speciális felszereltségű gépjármű áll a rendelkezésére, mint amit a pályázat kiírója előírt. A többi versenyzőnek pedig értelemszerűen be kellene rendelnie ezeket a járműveket, emiatt csak jóval hosszabb határidőt tudnak megajánlani.

A Mészáros M1 Kft. 2021-ben nyerte az első közbeszerzését, azóta összesen 11-et húzott be. A portál szerint gyors (többnyire 15 napos, vagy hosszabb) szállítási ajánlattal, és alkalmanként magasabb, máskor alacsonyabb árral nyert Mészáros cége (vagy az a konzorcium, amiben részt vettek), például a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, illetve a BMSK közbeszerzésén, a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. (NIPÜF) tenderein, vagy az Agrárkamara, valamint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. autóbeszerzésénél.

Hogy hogyan lehetséges, hogy pont annyi és olyan típusú és felszereltségű autó áll rendelkezésre a Mészáros M1 Kft.-nél, amilyet a tenderkiíró beszerezne, arról kérdezték a céget, ám választ nem kaptak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik