Gazdaság

Súlyosan veszélyeztette dolgozóit a bátonyterenyei üzem, ahol az akkummulátorgyári selejtet dolgozzák fel

Komka Péter / MTI
Komka Péter / MTI

Határértéket meghaladó légszennyezettség, rákkeltő anyagoknak kitett dolgozók, a munkavédelmi előírások sorozatos megszegése – idéz néhány tételt az Átlátszó.hu abból a terjedelmes határozatból, amely a dél-koreai tulajdonú SungEel Hitech Hungary Kft. által az elmúlt években elkövetett munkavédelmi vétségeket sorolja fel.

A 2021 júliusában átadott 9,3 milliárd forint összértékű bátonyterenyei beruházáshoz a magyar kormány 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott, írta meg két évvel ezelőtt a kormany.hu. Az üzem a dél-koreai tulajdonú SungEel Hitech Hungary Kft. második magyarországi gyára, az első Szigetszentmiklóson működik. A Nógrád megyei Bátonyterenyén elsősorban a gödi Samsung SDI és a komáromi SK Battery gyárainak selejtes akkumulátorait fogadják és dolgozzák fel, évi 28 ezer tonna mennyiségben.

A feldolgozás során az elektromos gépjárművekhez felhasznált lítium-ion akkumulátorok hulladékából újrahasznosítható anyagokat (nikkel, kobalt, mangán és lítium elemekből álló fémoxidot valamint grafitot) nyernek vissza. A hulladékok gyártási selejtként, minőséghibás termékként, köztes hulladékként keletkeznek az akkumulátorgyártás során. Ezen kívül az akkugyártásban használt toxikus oldószer, az NMP (N-metil-2 pirrolidon) szennyvíz-iszapjának feldolgozását és újrahasznosítását is végzik.  

Mivel súlyosan veszélyeztette dolgozóit a lítium-ion akkumulátorok újrahasznosításával foglalkozó bátonyterenyei SungEel Hitech Hungary Kft., ezért a munkavédelmi hatóság nyolc és félmillió forint bírság megfizetésére kötelezte a céget. A cikk kitér arra is, hogy a hatóságok már többször megbüntették súlyos mulasztások miatt a hulladékfeldolgozó céget, amely most évi 52 ezer tonnára szeretné növelni kapacitását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik