Gazdaság

Megrendszabályozza az unió a kriptovalutázást

MTI / EPA / Rungrodzs Jongrit
MTI / EPA / Rungrodzs Jongrit

Még ebben a hónapban megszülethet a kriptoeszközök piacairól szóló új európai rendelet (MICA) – idézi a napi.hu Pajor Dávid ügyvédet, a PwD Consulting szakértőjét. A rendeletnek köszönhetően a piaci szereplők lényegesen tisztább jogi környezetben tevékenykedhetnek a jövőben.

A portál emlékeztet: a kriptoeszközök piacairól (MiCA) szóló rendelet

  • az úgynevezett „stabil kriptopénzekre”,
  • a kereskedési helyszínekre
  • és a kriptoeszközöket kezelő pénztárcákra vonatkozik.

Ez a szabályozási keret védelmet biztosít majd a befektetőknek, és elősegíti a pénzügyi stabilitás megőrzését, miközben lehetővé teszi az innovációt és növeli a kriptoeszköz-ágazat vonzerejét. Pajor Dávid értékelése szerint mindez tisztább helyzetet teremt majd az Európai Unióban, ugyanis néhány tagállam már rendelkezik a kriptoeszközökre vonatkozó nemzeti jogszabályokkal, uniós szintű célzott szabályozási keret viszont eddig még nem létezett.

Az uniós elképzelések szerint a kriptoeszköz-szolgáltatóknak egyrészt szigorú követelményeket kell majd betartaniuk a fogyasztók pénztárcájának védelme érdekében, másrészt pedig felelősségre vonhatók lesznek abban az esetben, ha elveszítik a befektetők kriptoeszközeit.

Pajor Dávid szerint a kriptovaluták decentralizált rendszere nem változik, nem lesz központi irányítás, ám az új szabályozás a pénzügyi intézményrendszer alá vonja a tevékenységet. Szigorúbb lesz az engedélyezések rendszere is, mindez nem magánszemélyekre, hanem a befektetési szolgáltatókra lesz érvényes.

A MiCA-rendelet várhatóan elő fogja írni, hogy az Európai Bankhatóságnak (EBH) nyilvánosan elérhető nyilvántartást kell vezetnie az előírásoknak nem megfelelő kriptoeszköz-szolgáltatókról.

A pénzmosás elleni küzdelem uniós keretével összhangban fokozott ellenőrzéseket kell végezniük azoknak a kriptoeszköz-szolgáltatóknak, amelyek anyavállalata olyan országban található, amely szerepel a pénzmosást illetően kiemelt kockázatot jelentő harmadik országok uniós jegyzékében, illetve az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek uniós jegyzékében – írja a napi.hu.

Kiemelt kép: Egy résztvevő a thaiföldi Crypto Expo elnevezésű, kriptovalutával foglalkozó kiállításon Bangkokban 2022. május 12-én. MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

Ajánlott videó

Olvasói sztorik