Gazdaság

Megint itt a nyugdíjasok éves adategyeztetése, mutatjuk, kiket érint

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Minden év márciusában esedékes a nyugdíjtörvény alapján az évenkénti adategyeztetés a külföldön élő vagy tartózkodó nyugdíjasokkal – hívja fel a figyelmet az Adó.hu. Az egyeztetés ma már kétféle módon lehetséges, vagy közvetlenül az ellátásban részesülő megkeresésével, vagy a külföldi társadalombiztosítási intézmény részvételével.

Az első esetben a nyugellátást folyósító szerv, a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága az érintett nyugdíjasok részére adategyeztetési nyomtatványt küld, melyet kitöltve, aláírva kell visszaküldeni a folyósító szerv részére egy hónapon belül. Fontos érvényességi követelmény, hogy a jogosult saját kezű aláírását hitelesíttetni kell bíróság, közjegyző, nyugdíjbiztosítási szerv, más külföldi hatóság, nyugdíjpénztár, pénzforgalmi szolgáltató, vagy Magyarország külképviseleti szerve által.

Ha a nyugellátásban részesülő személy egészségi állapota, vagy szociális helyzete miatt egészségügyi intézményben, vagy szociális intézményben tartózkodik, vagy ilyen intézménytől ellátásban részesül, az intézmény vezetőjének vagy annak orvosának hitelesítése is elfogadható. Az adategyeztetés elektronikus űrlapon is elvégezhető. Ez esetben a papíralapú adategyeztetést csak háromévente kell elvégezni.

Tanácsos gondot fordítani arra, hogy az adategyeztetés határidőben, pontosan megtörténjen, különben szüneteltetik az ellátást. Viszont a ki nem fizetett összeg nem vész el, ha a jogosultságot később igazolják, az ellátást legfeljebb öt évre visszamenőleg utólag kiutalják.

2021. óta van arra is lehetőség, hogy az érintett társadalombiztosítási igazgatási szervek bevonásával történjen meg az éves adategyeztetés, a nyugdíjban részesülők közvetlen részvétele nélkül. Jelenleg ez két ország, Németország és Ausztrália vonatkozásában lehetséges. Annyiban megkönnyíti az ellátásban részesülők helyzetét, hogy nem kell az egyeztető nyomtatvánnyal kapcsolatos fenti teendőket elvégezniük. Fontos tudni azonban, hogy azokat a változásokat, amelyeket a nyugellátásban részesülőknek az ellátás folyósításához kell bejelenteni a folyósító szervhez (például névváltozás, vagy a folyószámla szám változása) továbbra is közvetlenül az érintett személynek kell jeleznie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik