Gazdaság

Alaposan átírta az extraprofit adózását a kormány

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A változások érintik a gyógyszergyárakat, a légitársaságokat, a népegészségügyi termékadó alanyait.

A kormány módosította az extraprofit adókról szóló júniusi rendeletét. A Magyar Közlönyben megjelentek szerint az Orbán Viktor kormányfő által aláírt változtatások szerdától hatályba is léptek. Módosul a gyógyszergyárak különadója. Mostantól a gyógyszert, illetve gyógyszeralapanyagot gyártó cégek csak akkor adóznak az extraprofit után, ha a tevékenységükből származó összesített nettó árbevételük az adóév első napján rendelkezésre álló legutolsó éves beszámoló alapján meghaladja a teljes nettó árbevételük 33,33 százalékát.

Módosul a légitársaságok adózása. Európán belül

  • a 10,5 kilónál alacsonyabb egy ülésre jutó kibocsátási értékkel rendelkező légi jármű esetén utasonként 1600 forint (2700 volt) lesz a hozzájárulás,
  • a 10,5 kiló és 17,5 kiló közötti egy ülésre jutó kibocsátási értéknél marad az utasonkénti 3900 forint forint,
  • 17,5 kilótól utasonként 5100 forintról 6200 forintra emelkedik a hozzájárulás.

Európán kívül a 10,5 kilós kategóriában 6800 forintról utasonként 3900 forint csökken a hozzájárulás, a második kategóriában itt sem lesz változás (marad a 9750 forint), míg a harmadikban az eddigi 12 700 helyett 15 600 forintot kell fizetni minden egyes utas után. A kormány módosította a kibocsátási érték számítását is.

Módosult a népegészségügyi termékadó (neta) is. Azt mostantól akkor nem kell fizetni, ha az egyébként adóköteles terméket a vevője az általános forgalmi adóról szóló törvény alapján továbbértékesít, vagy olyan saját termék előállításához használja fel, amelyet az áfatörvény feltételeinek megfelelően értékesít, vagy termékadót fizet utána. A mentességhez az adóköteles termék előállításához felhasznált, az adóalanytól beszerzett adóköteles termék mennyiségét igazolni kell. Amennyiben a vevő igazolási/értesítési kötelezettségének határidőre nem tesz eleget, akkor a számára értékesített adóköteles termék után az adóalany által meg nem fizetett adót, késedelmi pótlékot, esetleg adóbírságot is fizetnie kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik