Gazdaság

Nagy átalakulás jön a magyar Auchannál, lezárul egy korszak

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Az eredeti terveknek megfelelően február végével lezárul az Auchan és az Indotek fúziója, így márciustól új időszámítás kezdődhet a francia hátterű kiskereskedelmi lánc hazai érdekeltségében – értesült iparági forrásokból az Index. A lap úgy tudja, az új felállás vezetőváltást is hoz magával: Dominique Ducoux utódja egy magyar szakember, aki az ukrán Auchan éléről tér haza.

Másfél év után pont kerülhet az Auchan és az Indotek frigyére, a felek előzetes tervének megfelelően ugyanis február végén, tehát a napokban lezárul a tranzakció, és márciustól már az új tulajdonosi szerkezet irányítja a francia hátterű élelmiszer-kiskereskedelmi lánc magyarországi leányvállalatát – tudta meg a portál.

Mint ismert, még 2021 szeptemberében jelentették be, hogy stratégiai együttműködést köt egymással az – ingatlanbefektetéssel, -fejlesztéssel és -hasznosítással foglalkozó, Jellinek Dániel nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó – Indotek Group és az ELO,

hogy előbbi 47 százalékos kisebbségi pénzügyi befektetővé váljon utóbbi itthoni leányvállalataiban, az Auchan Retail Magyarországban, illetve a kereskedelmi lánc ingatlanportfólióját kezelő Ceetrus Magyarországban. Ezt a szándékot megerősítette a 2022 márciusában aláírt partnerségi megállapodás, de már akkor is hangsúlyozták a felek, hogy annak életbelépéséhez a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyására is szükség van.

Az ügyre nagy rálátással bíró források szerint mostanra minden akadály elhárult az Auchan és az Indotek összebútorozása elől, így a terveknek megfelelően február végéig tisztázták az eddig nyitott kérdéseket, márciustól pedig elindulhat a közösen szőtt tervek megvalósítása. Hatékonyabbá tennék a beszerzést, a logisztikát és a munkaszervezést is, a vásárlói élménnyel együtt pedig a piaci részesedést is növelnék.

Új kézbe kerül a marsallbot az Auchannál

A lap úgy tudja, az új korszakot új vezetővel képzeli el a vállalat, így Domenique Ducoux-t Lucenkó Viktória váltja a vezérigazgatói székben.

Lucenkó Viktória több mint öt éve, 2018 januárjától vezeti az Auchan Ukrajnát, előtte Magyarországon az áruházlánc innovációs igazgatója, korábban áruházvezetője, azt megelőzően pedig kontrollingigazgatója volt, már 2009 óta az Auchan tagja. Vagyis tudása, tapasztalata kiterjed a kereskedelemszakmai és a pénzügyi területekre is.

Közös stratégiai-beruházási tervek

Az Indotekkel a háttérben az Auchannál a következő hónapokban indulhat el a közös stratégiai-beruházási tervek megvalósítása, melynek célja a vezérkar korábbi kijelentése szerint az, hogy 2025-re érjék el a 15 százalékos piaci részesedést a kiskereskedelemben. Ezzel összefüggésben arra törekednek, hogy az ország teljes lakosságát elérjék a hagyományos boltokkal és az online csatornával. Ambiciózus elképzelés az is, hogy a termékpalettából a jelenlegi mintegy 80 százalékos szintnél nagyobb arányért feleljen a magyar élelmiszeripar.

A Magyarországon 24 áruházzal és 18 töltőállomással rendelkező, csaknem 6300 főt foglalkoztató kereskedelmi vállalat 2022-es pénzügyi mutatói még nem ismertek, a legutóbbi, 2021-es üzleti évben a 354,3 milliárd forintos árbevétel 8,1 milliárdos adózott eredménnyel párosult.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik