Gazdaság

Kétszer akkorát zuhant a német gazdaság, mint várták

JAN WOITAS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
JAN WOITAS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A német gazdaság teljesítménye a becsléseknél erőteljesebben esett vissza 2022 utolsó három hónapjában, mivel az infláció és az energiaválság a vártnál jobban megviselte a lakosságot, és ártott a tőkebefektetéseknek is – írja a Reuters a német statisztikai hivatal közleménye alapján.

A hivatal előzetes adatai 0,2 százalékos negyedéves zsugorodást jeleztek előre az ár- és naptárhatástól megtisztítva, azonban a német gazdaság ehelyett 0,4 százalékkal zsugorodott 2022 negyedik negyedévében az előző három hónaphoz képest.

A GDP ugyanakkor enyhén, 0,5 százalékkal nőtt az előző három hónaphoz képest.

A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet jelenlegi értékelése szerint a már második egymást követő csökkenés, a gyártási szektorban csökkenő Beszerzési Menedzser Index (BMI), a gyenge fogyasztói bizalom és a történelmi mélypontokhoz közeledő költési hajlandóság mind-mind a német gazdaság visszaesésére utalnak az első negyedévre vonatkozóan is – közölte Carsten Brzeski, az ING vezető globális makrogazdasági elemzője.

A németországi háztartások kiadásai 1 százalékkal csökkentek, miközben a kormányzati kiadások 0,6 százalékkal emelkedtek az előző negyedévhez képest.

A beruházási kedv ugyancsak rányomta a bélyegét a gazdaság teljesítményére a statisztikai hivatal szerint. Az építőipari befektetések 2,9 százalékkal estek vissza a negyedik negyedévben, míg az eszközbeszerzések 3,6 százalékot zuhantak az inflációtól, szezonális és naptári hatásoktól megtisztítva.

A negyedik negyedévben az áru- és szolgáltatásexport szintén 1 százalékkal csökkent a harmadik negyedévhez képest. Ennek oka a nehéz nemzetközi helyzet, amit az ellátási lánc folyamatos zavarai és a magas energiaárak írnak le a statisztikai hivatal szerint.

Mint azt korábban megírtuk, Magyarországon a GDP a 2022 negyedik negyedévében a nyers adatok szerint 0,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A negyedéves változást jelző mutató azt is jelzi, hogy, a gazdasági teljesítmény az elmúlt fél évben enyhén zsugorodott: a tavalyi év végén a magyar gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal maradt el az előző negyedévitől, vagyis pontosan annyira, mint Németországban. A jelek szerint tehát a magyar és a német gazdaság egyaránt technikai recesszióba került.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik