Belföld

Megjöttek a GDP-adatok: technikai recesszióba került a magyar gazdaság

KISBENEDEK ATTILA / AFP
KISBENEDEK ATTILA / AFP

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2022 negyedik negyedévében a nyers adatok szerint 0,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva – tájékoztatta az MTI-t a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A negyedéves változást jelző mutató már jelzi, hogy a gazdasági teljesítmény az elmúlt fél évben enyhén zsugorodott: a tavalyi év végén a magyar gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal elmaradt az előző negyedévitől. Ezzel két egymást követő időszakban zsugorodott a GDP, tehát

technikai recesszióba került a magyar gazdaság. A technikai recesszió két egymást követő negyedévben mért átmeneti visszaesést takar, vagyis a tartós és mély visszaesés jelei még nem látszanak.

A Portfolio megjegyzi: a friss adat nagyjából megegyezik a várakozásokkal. A szakportál szerint a gazdaságot elsősorban az fékezi, hogy az energiaválság jelentős mennyiségű jövedelmet szív ki az országból (főként az infláción és a költségvetési kiigazítási kényszeren keresztül), emiatt a belső kereslet szűkül. Ennek hatására a háztartások fogyasztása csökken, de a beruházási lendület is elapad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik