Gazdaság

Budapesten így akadályoznák meg, hogy akkumulátorgyár létesüljön

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Budapest nem engedi be az Orbán-kormány akkumulátorgyárait, a fővárosi koalíciós frakciók határozati javaslatot nyújtottak be.

A Demokratikus Koalíció kezdeményezésére a fővárosi koalíciós frakciók úgy döntöttek, hogy elébe mennek Orbán Viktor terveinek, és megakadályozzák az emberek egészségére és környezetére veszélyt jelentő akkumulátorgyárak építését Budapesten – írja az ellenzéki párt közelményében. Ezért a XVIII. kerület polgármestere, Szaniszló Sándor három kollégájával, Horváth Csabával (XIV. kerület), V. Naszályi Mártával (V. kerület) és Soproni Tamással (VI. kerület) határozati javaslatot nyújtott be a Fővárosi Közgyűlésnek.

Az ellenzéki párt által kezdeményezett határozati javaslat kimondja, hogy

  • Budapest közigazgatási területén az érintett lakosok beleegyezése nélkül nem létesülhet akkumulátorgyár.

Az előterjesztés rögzíti, hogy

  • az ilyen üzemek előkészítő eljárásaiban semmilyen tényt és adatot nem lehet eltitkolni a nyilvánosság elől.

A közgyűlési javaslat azt is kimondja, hogy

  • a helyben élők érdekei mellett minden mást megelőző érdek a természeti környezet, a víz, a föld és az élővilág védelme, továbbá a fenyegető klímaváltozás megállítása.

Valamint, hogy amennyiben a határozatban felsorolt feltételek bármelyike nem érvényesül, a Fővárosi Közgyűlés nem ad közútkezelői, tulajdonosi, illetve más hasonló hatású hozzájárulást hatósági eljárásokban az akkumulátorgyártás bármely területén közreműködő üzemeknek, telephelyeknek. Így fogják megakadályozni, hogy az Orbán-kormány akkumulátorgyárai veszélyeztessék a budapestiek életét.

Az ország legnagyobb közgyűléseként pedig szolidaritásukat fejezik ki a debreceniekkel, és a többi település lakosságával, ahol a lakók akarata ellenére akkumulátorgyár építését tervezi a kormány.

A kiemelt kép a közelmúltban Gödön tartott közmeghallgatáson készült. 

Kapcsolódó
Parragh László szerint a debreceni akkumulátorgyár élhetőbbé teszi a környezetet
Az iparkamara elnöke úgy véli, a mostani tudásunkkal nem feltétlenül fogható fel, mekkora jelentősége van a beruházásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik