Gazdaság

Navracsics Tibor tavasz helyett most már nyárra várja az EU-vita lezárultát

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
„Én optimistább vagyok, mint Vera Jourová: abban bízom, hogy a törvénycsomag elég jó megoldás lesz a bizottság számára, és megállapodás születik, amit márciusban elfogadunk, és tovább tudunk lépni” – válaszolta a Világgazdaság kérdésére Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) rendezvényén.

Az Európai Bizottság egyik helyettes vezetőjét a hét végén idézte a Reuters: a nyilatkozat szerint Magyarországnak „nagyon hamar” meg kell erősítenie igazságszolgáltatásának függetlenségét, hogy reális esélye legyen arra, hogy az Európai Unió gazdaságélénkítő Covid-programjából hazánk számára előirányzott 15,4 milliárd euróhoz hozzájusson.

„Márciusig van idő arra, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos törvénycsomagot elfogadja az Országgyűlés, én úgy tudom, folyamatos a tárgyalás az Igazságügyi Minisztérium és az Európai Bizottság között a csomag tartalmát illetően” – idézi a portál Navracsics Tibort.

A miniszter a felsőoktatási kuratóriumok és alapítványok kapcsán elmondta: a héten valóban elküldik a javaslataikat az Európai Bizottságnak, ennek tartalmáról és részleteiről ugyanakkor nem kívánt beszámolni. Arra a sajtóértesülésre, hogy az EU-s források folyósítása elhúzódhat, és átcsúszhat a második fél évre, a miniszter úgy reagált: ő nyári hónapokra jósolja az ügyek lezárását, azt viszont valószínűsíti, hogy az Európai Bizottságnak lesznek kérései a jövőben is.

„Én a nyárra teszem, amikor minden kérdést le tudunk zárni: Erasmus-ügyben is nyárig ráérünk megállapodni, az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban pedig az a kérdés, hogy ez a törvénycsomag kezeli-e a problémát, illetve a bizottság előáll-e újabb aggállyal és kéréssel. Én úgy gondolom, lesznek még további észrevételek. Azzal számolok, ez folyamatos tárgyalás lesz, amelynek nyomán időről időre kell majd valamilyen jogszabály-módosítást eszközölnünk, vagy megállapodást kötnünk, hogy előrébb tudjunk lépni, és jöjjenek a pénzek” – magyarázta.

A miniszter tavaly december közepén még úgy kalkulált: a felfüggesztés megszüntetése az operatív programok esetében már 2023 áprilisában vagy májusában elképzelhető, a helyreállítási programban pedig akkor sor kerülhet az első kifizetésekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik