Gazdaság

Van rá esély, hogy olcsóbbak lesznek a lakások

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

2022 végére megtorpant a lakásárak növekedési üteme és mindössze 1 százalékos emelkedést mért a KSH az utolsó három hónapban, ami különösen annak fényében alacsony, hogy az első negyedévben még 9,4 százalékkal ugrottak fel a lakásárak – írja elemzésében a GKI, amit a Hvg.hu szemlézett.

Hosszabb távon uniós összevetésben rekordszintű volt a hazai lakásárak növekedése: 2010-hez képest 2022 III. negyedévére a lakásárak 2,7-szeresükre emelkedtek. A GKI szerint a lakásár-növekedés megtorpanása nem meglepő, hiszen korábban erős felhajtó erő volt az új lakások építésének drágulása, ami a használt lakások árát is feljebb húzta.

2022 közepére ugyanakkor a lakásárak emelkedése elérte azt a szintet, hogy már a lakáshitelek önerejének az előteremtése is alig-alig lehetséges a többség számára, illetve az emelkedő kamatszint is kiszorító hatású. Emellett az árak emelkedése miatt a hiteltörlesztésre is kevesebb pénze marad az embereknek. Éppen ezért a GKI szerint a tartósan magas fogyasztói ár növekedés, a rezsicsökkentés csökkentése, valamint a vállalkozások béremelési képességének beszűkülése mellett nem meglepő, hogy megtorpant a lakásárak növekedése.

2023-ban az eddig ismert adatok és várakozások alapján jelentős lassulás várható az újlakás piacon, ami az árak alakulására is kihat. Ha a teljes munkavállalói körre nézzük a keresetek emelkedését (84 százalék 2010-hez képest 2021-re), akkor a hazai lakások már erősen túlárazottnak tűnnek. Ez pedig rövid távon a lakásárak esésével hozható egyensúlyba, illetve, ami valószínűbb, a lakásárak hosszabb távú stagnálásával (amig a tényleges keresetemelkedés „ledolgozza” a túlárazottságot) – idézi a GKI elemzését a Hvg.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik