Gazdaság

1,4 millió forint félévente a legdrágább egyetemi képzés – íme a ranglista

Szigetváry Zsolt / MTI
Szigetváry Zsolt / MTI

Február 15-én éjfélig lehet benyújtani a felvételi jelentkezéseket a hazai felsőoktatási intézmények 2023 szeptemberében induló képzéseire. A napi.hu ennek apropóján összegyűjtötte a felvi.hu-ra feltöltött főiskolai, egyetemi adatok alapján, hogy mely felsőoktatási intézmények, és azon belül mely szakok önköltséges nappali képzései a legdrágábbak és a legolcsóbbak itthoni viszonylatban az állami finanszírozásról lecsúszó hallgatók számára.

A rekorder az alapítványi fenntartású Állatorvostudományi Egyetem állatorvosi képzése, ahol önköltséges formában 1,45 millió ezer forint egy félév, maga a képzés pedig, míg valakiből képzett, diplomás állatorvos lesz, csúszások nélkül 11 félév. A jelenlegi féléves tarifával számolva tehát 16 millió forintot kell kifizetni a tanulmányok ideje alatt.

A dobogó második helyére a Debreceni Egyetem általános orvosi képzése ért oda, ahol 1,3 millió forintot kérnek el szemeszterenként. Ugyanott ugyanennyibe kerül a fogorvosi képzés is, amely azonban csak 10 féléves, így olcsóbb lehet, ha valaki az orvosi helyett Debrecenben a fogorvosi szakra jelentkezik.

Annak szintén a zsebébe kell nyúlnia, aki Debrecenben szerezne gyógyszerészi végzettséges, ugyanis a 10 féléves képzésen 800 ezer forintba kerül egy-egy félév. A Semmelweis Egyetemen Budapesten fillérre ugyanennyibe kerülnek az orvosi, a fogorvosi és a gyógyszerészi képzések, akárcsak Szegeden és Pécsett.

A Corvinus fizetős angol nyelvű képzései alapvetően három árkategóriában, az 550 ezres, a 700 ezres és a 900 ezres féléves mezőben mozognak.

A művészeti képzések közül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) animáció szakán 800, illetve 795 ezer forint félévenként a díj, illetve a METU-n szintén 795 ezer forint a mozgóképes (film- és televíziórendezés) képzés.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező képzése félévente 950 ezer forintba kerül, míg a cikk szerint a Magyar Képzőművészeti Egyetemen félévente 950 ezer forintba kerül, ha valaki restaurátor, festő- vagy grafikusművész szeretne lenni.

A cikkben megjegyzik, a legtöbb elérhető alapképzés önköltsége egy félévre 200 ezer és 400 ezer forint között mozog. 200 ezer forint alatt elsősorban azok a képzések érhetők el, amelyek kevésbé népszerűek, esetleg kevés a jelentkező; a képzést nyújtó intézmény kevésbé ismert, vagy a képzés egy kisebb városban van.

A legalacsonyabb önköltséggel meghirdetett szakok közül néhány példa:

  • óvodapedagógus alapképzés 160 ezer forint/félév;
  • teológia alapképzés: 100 ezer forint/félév;
  • vaisnava jógamester: 170 ezer forint/félév.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik