Gazdaság

EU-s szinten is feltűnően gyenge a magyar GDP-adat

Csanádi Márton / 24.hu
Csanádi Márton / 24.hu
Elég rosszul áll a magyar gazdaság szénája uniós szinten. Rajtunk kívül csupán a cseh és a finn gazdaság van technikai recesszióban – írja az mfor.hu az Eurostat adatai alapján.

A Központi Statisztikai Hivatal keddi adatai szerint a magyar gazdaság a technikai recesszió állapotába ért tavaly az utolsó negyedévben, mivel egymás után a második negyedévben mértek háromhavi szinten zsugorodást, az utolsó negyedévben az előző három hónaphoz képest 0,4 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye. Ugyanakkor az előző év azonos időszakához mérten 0,9 százalékos növekedés következett be.

Uniós szinten a negyedik negyedéves adatokkal a lista második felébe került Magyarország, sőt a háromhavi változást nézve annak utolsó harmadába – írja a portál az uniós statisztikai hivatal nyomán.

Alig találni országot, ahol technikai recesszió lenne

Hazánkban a három hónap alatt mért 0,4 százalékos teljesítménycsökkenés az adatokkal rendelkező országok sorában az ötödik legrosszabb adatnak számít. Ennél gyengébb teljesítményt:

  • Svédország (-0,6 százalék),
  • Ausztria (-0,7 százalék),
  • Litvánia (-1,7 százalék)
  • és Lengyelország (-2,4 százalék) produkált.

Ám, ha azt nézzük meg, hogy hány tagállam került technikai recesszióba, kiderül, hazánk helyzete mennyire rendkívülinek számít.

Rajtunk kívül ugyanis csupán a cseh és a finn gazdaságról lehet jelenleg elmondani, hogy technikai recesszióban van. 

A rangsor másik végén Írország áll, 3,5 százalékos negyedéves növekedéssel, őt követi Dánia, Ciprus és Románia, egyaránt 1,1-1,1 százalékos bővüléssel. A dobogó harmadik fokára a szlovén gazdaság került, 0,8 százalékos növekedéssel.

Említésre méltó, hogy Romániát és Szlovéniát leszámítva a régiónk a gazdasági teljesítmény csökkenésével küzdött a negyedik negyedévben. A már említett lengyelek mellett még a cseh gazdaság is 0,3 százalékkal zsugorodott.

Csak egy fokkal van Magyarország jobb helyzetben, ha az éves bázisú teljesítményeket vizsgáljuk. A hazai 0,9 százalékos növekedés ugyan nem a legalacsonyabb (és nem is a legmagasabbak közé tartozik), ám egyértelműen a rangsor második felébe sorolja hazánkat ez a teljesítmény. A régiónkat nézve a cseh gazdaság 0,4 százalékkal tudott növekedni, a lengyel 0,3-mal, a szlovák pedig még a hazait is megelőzte a maga 1,2 százalékos bővülésével. A román gazdaságra pedig továbbra is a dübörgő jelzőt használhatjuk, hiszen a negyedik negyedévre mért 5 százalékos növekedése a második legmagasabb a tagállamok sorában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik