Gazdaság

Az infláció miatt kevesebb zsemlére, tejre, tojásra futja a nyugdíjból, mint tavaly

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A Pénzcentrum tíz alapvető élelmiszer átlagárán keresztül mutatta be, hogy mennyi zsemlére, tejre, tojásra, húsra futotta régebben az átlagos nyugdíjösszegekből és mennyire futja most, vagyis hogy mire volt elég az idei év eleji 15 százalékos nyugdíjemelés. Ennek apropója, hogy múlt pénteken jött ki a legújabb inflációs jelentés a KSH-tól, amely szerint az átlagos pénzromlás már 25,7 százalékos volt, az élelmiszerek ezen belül 44 százalékkal drágultak, a nyugdíjas infláció pedig 1,7 százalékkal haladta meg az átlagost, így már 27,4 százalékos volt.

A portál először is megállapítja, hogy ami az élelmiszereket illeti, a nyugdíjasok az átlagnál árérzékenyebbek, mint az aktív keresők. Egyrészt azért, mert költéseikben magasabb az élelmiszerek részaránya, másrészt azért is, mert fix nyugdíjuk emelkedése kizárólag az állam kegyeire van bízva. Arra is kitérnek, hogy a nyugdíjasokra vetített élelmiszer-drágulás mértéke 45,1 százalékos volt januárban.

Egyre inkább a hétköznapok valóságává kezd tehát válni az a nemrég még elcsépelt panaszkodásnak hangzó kijelentés, hogy egyre kevesebbet ér a magyarok nyugdíja. Egy átlagos nyugdíjból pedig nyilván jóval nehezebb dolog kigazdálkodni a durván elszálló költségeket, mint a legtöbb fizetésből – írták.

Arra is kitértek, milyen emelések voltak a nyugdíjnál tavaly és idén. Tavaly januárban 3 százalékos, majd júliusban 2,6, novemberben pedig 4,5 százalékos nyugdíjemelés történt, idén januárban rég látott mértékű újabb korrekciót eszközöltek. A mostani, 15 százalékos nyugdíjemelésnek hála egy átlagos nyugellátást kapó idős elméletileg már havi 208 200 forintot kap kézhez.

A januári emelés kicsivel több vásárlást tett lehetővé a nyugdíjasoknak, mint az előző néhány hónap. Éves összevetésben viszont azt találták, hogy az újabb korrekció ellenére is alig találni olyan termékeket, amiből többre futotta volna év elején az időseknek, mint az előző év azonos időszakában.

  • Zsemléből 2023 első hónapjában 1591 darabbal kevesebb jött ki, mint az előző év januárjában, ami 34,5 százalékos visszaesést jelent.
  • A tojásnál 1028 darabos, 30,8 százalékos csökkenést mutatott a nyugdíjak vásárlóerejét mérő index.
  • A tejindex 173,22 literrel (31 százalék),
  • a bontott csirke indexe pedig 46 kilóval (23,5 százalék) zuhant be, de
  • burgonyából is 94 kilóval (15 százalék) kevesebbet lehetett kigazdálkodni, mint tavaly ilyenkor.

Viszont vélhetően az árstop miatt a lisztnél 265 kilóval (38,6 százalék), a kristálycukornál 222 kilóval (38,4) nőtt az átlagnyugdíj teljes összegéből kigazdálkodható mennyiség. Egy enyhe (15 kilós) javulást a sertéshús-index is mutatott, illetve almából is 22 kilóval többre futotta az emelésnek hála.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik