Gazdaság

Hiába a lakossági tiltakozás, megkapta a működési engedélyt a gödi Samsung új üzemrésze

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Döntést hozott a Pest vármegyei katasztrófavédelem a gödi Samsung-gyár újabb hatósági engedélykérése ügyében. A 2017 óta folyamatosan növekvő, mostanra gigászi méreteket öltő akkumulátorgyár ezúttal újabb „veszélyes anyagokkal foglalkozó létesítményekkel” bővült, amelyek használatba vételéhez katasztrófavédelmi engedélyre van szükség. Ezt a lakosság tiltakozása ellenére is kiadta a hatóság – írta a Mérce.hu.

Hozzátették, a katasztrófavédelem vasárnap kiadott határozatából kiderül többek közt: az engedélyezési eljárás egy hónapig szünetelt, miután a hatóság több épületrész esetében hiányolta a a tűzoltó rendszer megfelelőségének és üzemképességének igazolását. A hiánypótlásra öt nap állt rendelkezésre, de ez idő alatt maga a Samsung kérte az engedélyezési eljárás szüneteltetését, így végül egy hónappal később, január elején indult újra az eljárás, miután a cég pótolta a hatósági követelményeket.

Az újraindult eljárás részeként februárban helyszíni szemlét tartott a hatóság, hogy ellenőrizze az új gyárrészekről szóló biztonsági jelentés valóságtartalmát. Ekkor újabb hiánypótlásra kötelezték a Samsungot, kiderült ugyanis: nem tudták teljes körűen igazolni, hogy a cég alvállalkozói megkapták a megfelelő oktatást az úgynevezett belső védelmi tervről, vagyis arról, mi a teendő, ha a gyárban baleset történik. A hatóság azt írja, a Samsung pótolta a hiányzó oktatási dokumentációt.

A határozatban a január 31-én tartott közmeghallgatásról is szó esik: mint írják, a lakosság részéről felmerült kérdések közül „a zajszennyezésre, a különleges gazdasági övezet szabályaira, az ivóvíz-felhasználásra, a szennyvízre, a vízszennyezésre, az egységes környezethasználati engedélyre, illetve az Üzemeltető távlati kapacitásnövelésére vonatkozó kérdések nem tartoznak az Iparbiztonsági hatóság hatáskörébe”; a döntés során mérlegelendő észrevétel nem merült fel – idézett a portál.

A közmeghallgatáson többen is hangot adtak annak a véleményüknek, hogy nem szabadna megadni a gyárnak a katasztrófavédelmi engedélyt azért, mert évek óta nem tartják be például a tűzvédelmi szabályokat.

Kapcsolódó
„Nem kell Samsung!” – zúgott a gödi közmeghallgatáson
Nem igazán sikerült eloszlatni a helyiek félelmeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik