Gazdaság

Az árstop félrevezeti a fogyasztókat, többszörösen fizethetik meg az árát

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Hirtelen áremelkedés kíséri majd az árstopok eltörlését az ATV Híradónak nyilatkozó szakértők szerint, de hosszú távon a fogyasztók is az árplafon kivezetésével járnak jobban, az ugyanis jelenleg piaci zavart okoz.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkárhelyettese, Máhr András azt mondta az ATV Híradónak: ha megszűnik az árstop akkor a vásárlók a legtöbb termék esetében hirtelen áremelkedést észlelnek majd, egyedül a tejnél lehet ez másképp. Úgy véli, „most már be kéne fejezni, ez senkinek nem jó, nem jó a gazdaságnak, mert egy teljes piaci zavart okoz ma már, nem jó a fogyasztónak mert félre vezeti és ráadásul tartok tőle, hogy többszörösen fizeti meg az árstop árát és végkép nem jó a termelőknek mert ebből most már piaci zavarok vannak.”

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Neubauer Katalin szerint is nagyon fontos lenne, hogy visszatérjen a normál piaci működés, mert az minden fogyasztó számára jobb helyzetet fog eredményezni. Nem volt jó hatással a hatósági ár, ennyire hosszú kitartása az élelmiszer inflációra – tette hozzá.

A szakértők úgy vélik, hogy az árstop a kereskedőknek biztos nem kedvezett, a vevők viszont csak az eltörlés után fognak szembesülni a valós árakkal.

Kapcsolódó
Nagyot néznénk a boltban, ha holnaptól megszűnne az árstop
Egy kiló cukrot egy kisbolt 700 forint körüli nagykeráron tud vásárolni, és 261 forintért adhatja el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik