Gazdaság

Negyedével kevesebb gáz fogyott decemberben, mint egy évvel korábban

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Negyedével csökkent a hazai gázfogyasztás decemberben az egy évvel korábbihoz képest, és a villamosenergia-felhasználás is visszaesett 8,2 százalékkal. Ez onnan tudható, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kiadta decemberi földgáz- és villamosenergia-piaci jelentéseit, amelyekből pénteken összefoglalókat közölt a holnapján.

 A földgázpiaci jelentés szerint a hazai földgázfelhasználás az előző évihez képest 24 százalékkal csökkent, a csúcsnapi felhasználás pedig 503 gigawattóra-t tett ki, amely 2014 óta a legalacsonyabb érték.

A jelentés szerint a fogyasztással együtt 2022 decemberében az árak is csökkentek. A spot árszintek a megelőző hónap, vagyis november záró áraihoz képest 60-70 euró/megawattórával. A 2023-as éves termék ára pedig 40 százalékkal csökkent, visszatérve ezzel a 2022. április-májusra jellemző 80 euró/megawattóra körüli szintre.

A jelentés kiemeli, hogy decemberben az orosz csővezetékes szállítás az előző évinél 80 százalékkal volt alacsonyabb, az LNG import 44 százalékos emelkedése pedig a kieső orosz forrás hatvan százalékát tudta kompenzálni.

A villamosenergia-piaci riport szerint a nyugat-európai országok áramfogyasztása 5,3százalékkal, míg a közép-európai régió fogyasztása átlagosan 6,8 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest. Ami az árakat illeti: az előző hónaphoz képest szintén mérséklődtek, közelítve a 2021. decemberi szintet. Ezzel párhuzamosan az országok közötti árkülönbségek is csökkentek, Magyarország a decemberben a középmezőnyhöz tartozott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik