Gazdaság

Állami uszodákat kezdett építeni az Octopus, nem fizetett, most felszámolják

Országszerte több városban is feljelentették az alvállalkozók az Octopus Invest Kft.-t azzal, hogy a cég nem fizette ki nekik az elvégzett munkáért szerződött összegeket különböző állami beruházásokon.

Miközben perek tucatjai zajlanak a cég ellen, tavaly decemberben elindult a végelszámolására vonatkozó eljárás.

Az Octopus többek között a csornai és a mosonmagyaróvári tanuszoda megépítésére nyert el milliárdos összegeket közbeszerzésen megbízást az idő közben megszűnt BMSK-tól. A cég saját építőipari eszközparkkal  nem rendelkezett.

Az Átlátszó szerint egyes alvállalkozók azt állítják, az Octopus először kormányközeli kapcsolataival biztatta, majd később fenyegette őket. Kezdetben fizetett is a megrendelt munkák után, de aztán pótmunkákra, újabb feladatokra kérte fel őket, ezekért viszont már nem fizetett. Az alvállalkozók azt állítják, a saját munkájuk előfinanszírozására kényszerítette őket az Octopus.

Amikor az alvállalkozók jogi lépéseket tettek, hogy megkapják számláik ellenértékét, hibás teljesítésre, szerződésszegésre, és hasonló okokra hivatkozva az Octopus elutasította a fizetést, sőt ezzel párhuzamosan ők is benyújtották követeléseiket az alvállalkozókkal szemben hibás/nem megfelelő teljesítésre hivatkozva. A perek jelenleg is folynak országszerte, van, amelyik már két éve tart.

A visszatartott vállalkozói díjak összege a kalkulációk szerint az 1 milliárd forintot is meghaladhatja.

A lap korábban megkereste a volt és jelenlegi cégvezetőket, valamint a miniszterelnök testvérét, Orbán Áront is, akiről bebizonyosodott, hogy cégszerű kapcsolatban állt az Octopus tulajdonosi körével, és az egyik érintett építkezésen, Pécsett személyesen is megjelent. A kérdésekre senki sem válaszolt, ám később perekkel fenyegették a lapot.

Az Octopus tulajdonosa, Fekete Árpád Norbert az Átlásztó korábbi cikkének publikálása után Szabó Ádám ügyvezetőre hárított minden felelősséget.

Hozzátette, hogy ő és a korábbi tulajdonosok hamarosan fény derítenek a „Szabó Ádám által szándékosan visszatartott ill. elhallgatott információkra, továbbá a megmásított információk valótlan voltára”.

Pécsett január 17-én volt egy bírósági tárgyalás az ügyben, a kft.-től azonban senki nem ment el, a per emiatt jelenleg szünetel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik